Espresso met Konstantin Gryshchenko

Het demissionaire kabinet en leden van de koninklijke familie mijden het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne als de situatie van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko niet verbetert. Dat heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd.

Illustratie Korneel Jeuken

Boycot

Het demissionaire kabinet en leden van de koninklijke familie mijden het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne als de situatie van de gevangen oud-premier Julia Timosjenko niet verbetert. Dat heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd. Zijn Oekraïense ambtgenoot schudt het hoofd. ‘We hebben heel erg moeten lachen,’ zegt Konstantin Gryshchenko. ‘De blauwe plekken van Timosjenko werken.’ De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne neemt een slokje espresso. ‘We waren even bang dat alleen Merkel en Barroso het EK zouden mijden,’ zegt hij. ‘Nu gaan we kijken wat een bloedneus voor effect heeft.’ Wat verwacht hij? ‘Ik hoop dat Duitsland en Nederland zich zullen terugtrekken,’ antwoordt Gryshchenko. ‘Maar voor een boycot van het Spaanse elftal zijn we bereid een vinger af te hakken.’ Wat vindt hij van de oproep van de dochter van Timosjenko dat haar moeder gered moet worden voordat het te laat is? ‘Persoonlijk was ik meer geroerd door de oproep van de echtgenoot van Timosjenko,’ antwoordt Gryshchenko. Waarom? ‘Hij heeft haar gesmeekt om te stoppen met haar hongerstaking, omdat hij vreest dat het EK anders niet door zal gaan.’