Een reis naar Mars, gewoon op aarde

Physicist Daniel Schildhammer wears the Aouda.X spacesuit simulator during a field test of Oesterreichisches Weltraum Forum (Austrian space forum) inside the Eisriesenhoehle (giant ice cave) at Dachstein mountain near the village of Obertraun April 28, 2012. The Aouda.X is a spacesuit simulator for manned missions to Mars, which is being developed under the Mars Analog Research Program PolAres and allows to simulate environmental conditions, a real space suit would be faced on Mars. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Ooit zal de mens voet zetten op Mars. Daar zijn onderzoekers van het Oostenrijkse Weltraum Forum van overtuigd. Zeker na de geslaagde experimenten die ze de afgelopen vijf dagen hebben gedaan in de grote ijsgrot Eisriesenhöhle, in de berg Dachstein in Obertraun.

De man op de foto is fysicus Daniel Schildhammer. En hoewel het pak dat hij draagt voor de leek eruit ziet als een gewone astronautenoutfit, draagt hij de speciale Aouda.X ruimtepaksimulator. Dat is geen echt ruimtepak, maar bootst het gevoel en de functies van zo’n pak wel na. Op die manier kan de drager ervan op aarde ervaren hoe moeilijk het is om wetenschappelijke experimenten uit te voeren in de ruimte. De Aouda.X is speciaal ontworpen door het Mars Analog Research Program PolAres om bemande missies naar Mars na te bootsen.

Maar ook de locatie (volgens de onderzoekers een „wetenschappelijke speeltuin”) draagt bij aan het Marsexperiment van het Oostenrijkse Weltraum Forum. IJsgrotten zouden een natuurlijke schuilplaats zijn voor microbes op Mars. In die grotten is de temperatuur constant en zijn de microbes beschermd tegen schadelijke kosmische straling.

Op aarde gaan de tests en voorbereidingen voor een echte missie naar Mars dus al de goede kant op. Maar of die reis ook daadwerkelijk plaats zal vinden, dat is nog maar de vraag.