Een reis naar Mars, gewoon op aarde

Ooit zal de mens voet zetten op Mars. Daar zijn onderzoekers van het Oostenrijkse Weltraum Forum van overtuigd. Zeker na de geslaagde experimenten die ze de afgelopen vijf dagen hebben gedaan in de grote ijsgrot Eisriesenhöhle, in de berg Dachstein in Obertraun.

De man op de foto is fysicus Daniel Schildhammer. En hoewel het pak dat hij draagt voor de leek eruit ziet als een gewone astronautenoutfit, draagt hij de speciale Aouda.X ruimtepaksimulator. Dat is geen echt ruimtepak, maar bootst het gevoel en de functies van zo’n pak wel na. Op die manier kan de drager ervan op aarde ervaren hoe moeilijk het is om wetenschappelijke experimenten uit te voeren in de ruimte. De Aouda.X is speciaal ontworpen door het Mars Analog Research Program PolAres om bemande missies naar Mars na te bootsen.

Maar ook de locatie (volgens de onderzoekers een „wetenschappelijke speeltuin”) draagt bij aan het Marsexperiment van het Oostenrijkse Weltraum Forum. IJsgrotten zouden een natuurlijke schuilplaats zijn voor microbes op Mars. In die grotten is de temperatuur constant en zijn de microbes beschermd tegen schadelijke kosmische straling.

Op aarde gaan de tests en voorbereidingen voor een echte missie naar Mars dus al de goede kant op. Maar of die reis ook daadwerkelijk plaats zal vinden, dat is nog maar de vraag.