Een apart denkraam

Vandaag gebruikt NRC Handelsblad misschien geen groot, maar toch wel een apart denkraam: in deze krant staat geen enkele foto. Zo willen we in stijl de honderdste geboortedag herdenken van Marten Toonder, geestelijk vader van onder meer Olivier B. Bommel, Tom Poes, Wammes Waggel, professor Prlwytzkofsky en burgemeester Dickerdack. Om het eeuwfeest van deze heer van stand te vieren zijn de foto’s vervangen door illustraties van onze tekenaars. Die leggen het wereldnieuws nu vast met hun pen. Mooi is ook dat zelfs adverteerders zich bij het project aansloten; zij prijzen hun waar aan met getekende advertenties.

Waarom Toonder zo’n eerbetoon verdient? Dat verklaart Marcel Möring iets verderop in de krant. Hij plaatst de honderdjarige in de traditie die teruggaat tot ‘Van den vos Reynaerde’ en vraagt zich zelfs af of Toonder niet de grootste schrijver was van de afgelopen honderd jaar. Wie zijn werk wil lezen kan vanaf vandaag terecht op onze Achterpagina. Daar gaat een nieuwe editie van het Bommelverhaal De Bovenbazen van start. Met dezelfde tekst als bij de eerste publicatie in 1963, maar met nieuwe tekeningen van Nederlandse tekenaars. Toonders satire op het kapitalisme is bijna een halve eeuw na verschijning actueler dan ooit en zal tot september elke werkdag in deze krant verschijnen.

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur