dvd en web

Amerikaanse Droom

A Better Life. Regie: Chris Weitz.***

dvd speelfilm

Hij snoepte dit jaar Michael Fassbender, de verkrampte seksverslaafde van Shame, een Oscarnominaties voor beste acteur af. Demián Bichir, de Mexicaanse acteur die als illegale tuinman Carlos in A Better Life alles opoffert voor zoontje Luis, in de gevarenzone door puberale bokkigheid en de zuigkracht van de jeugdbendes. Als Carlos’ baas stopt, koopt hij diens truck en zwarte tuiniersbedrijfje met geleend geld, waarna de truck wordt gejat en Carlos met zoon Luis in de krochten van Los Angeles op zoek gaat naar de dief.

Iemand? Inderdaad ja: de plot van De Fietsendieven, Vittorio de Sica’s neorealistische meesterwerk uit 1948, waarin vader en zoon op zoek gaan naar een gestolen fiets zonder welke hij niet kan werken. Zoals die film een indringend tijdsbeeld gaf van het verpauperde Rome en een ontroerend inkijkje bood in een vader-zoonrelatie, zo doet A Better Life dat met het Los Angeles van de illegalen. En niet onverdienstelijk, al kiest deze film wel de veilige weg.

Bij De Sica knakt de ambitie van de vader en verliest hij met een mislukte diefstal ook nog eens het respect van zijn zoon – met als troost dat de liefde van een kind onvoorwaardelijk blijkt.

In A Better Life is de misdaad eerder een offer waarmee de vader het respect van zijn zoon terugwint en hem een toekomst verzekert binnen de Amerikaanse Droom. En uiteraard kreeg zo’n bescheiden, sympathieke illegaal een Oscarnominatie.

Want de leden van The Academy zijn de mensen die hun gazon door Carlos laten snoeien. Zwart: fijn om te zien dat ze daarmee de Amerikaanse Droom ook nog een handje helpen.

    • Coen van Zwol