Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

De Nederlandse jeugd is de gelukkigste van de westerse wereld

Turkish students attend a lesson at their school in Istanbul on March 23, 2012. Education reforms which would allow parents to put their children in religious schools at 10 have sparked fierce debate on whether they would dent Turkey's secular credentials and even provoked a punch-up in parliament. Under new proposals which could be on the statute book within weeks, children will now be able to taken out of the secondary school system and undergo vocational training four years earlier than at present. Teachers and big business have joined the opposition in decrying the moves as another attack on secularism by the ruling Justice and Development Party (AKP), a movement which has strong Islamist roots. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Turkish students attend a lesson at their school in Istanbul on March 23, 2012. Education reforms which would allow parents to put their children in religious schools at 10 have sparked fierce debate on whether they would dent Turkey's secular credentials and even provoked a punch-up in parliament. Under new proposals which could be on the statute book within weeks, children will now be able to taken out of the secondary school system and undergo vocational training four years earlier than at present. Teachers and big business have joined the opposition in decrying the moves as another attack on secularism by the ruling Justice and Development Party (AKP), a movement which has strong Islamist roots. AFP PHOTO / BULENT KILIC Turkse leerlingen steken hun vinger de lucht in tijdens een les op een school in Istanbul. Foto AFP / Bulent Kilic

Nederlandse jongeren geven hun geluk het hoogste cijfer van alle jongeren in Europa, de Verenigde Staten en Canada. Vooral jongens geven vaker dan meisjes een hoog cijfer, blijkt uit de studie Health Behaviour in School-aged Children van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Van de 13-jarigen geef 92 procent van de meisjes en 97 procent van de jongens aan zeer gelukkig te zijn. Onder de 15-jarigen is dit respectievelijk 90 procent en 96 procent. Bij de 11-jarigen zijn de verschillen kleiner. Daar is 94 procent van de meisjes zeer gelukkig en 96 procent van de jongens. Onder de 11-jarigen moet Nederland Armenië voor zich laten, bij de andere leeftijdscategorieën voert Nederland de lijst aan.

Ook jongeren in Vlaanderen, Finland en IJsland heel gelukkig, Turkije onderaan in lijstjes

Andere landen in de top zijn het Vlaamse deel van België, Finland en IJsland. Turkije staat in alle lijstjes onderaan. Daar is tussen de zestig en zeventig procent van de jongeren zeer gelukkig. Boven het land staat steeds Roemenië. Ook Polen en Oekraïne staan onder aan de lijst.

Lijstjes met kinderen met overgewicht worden door VS aangevoerd

Nederland scoort ook goed als het om overgewicht gaat. Nederland is de hekkensluiter in de lijstjes met te zware kinderen. Ongeveer tien procent van de kinderen kampt met overgewicht. Alleen onder de 11-jarigen moet Nederland Zwitserland onder zich laten. Het lijstje met te zware kinderen wordt in alle drie de leeftijdscategorieën aangevoerd door de Verenigde Staten, waar ongeveer dertig procent met overgewicht kampt. De VS worden steeds gevolgd door Griekenland en Canada. Onder de 11-jarigen staat Ierland echter op de derde plaats.

De lijst ziet er overigens anders uit als kinderen wordt gevraagd of ze zichzelf te dik vinden. Rond de 45 procent van de 13- en 15-jarige meisjes vindt zichzelf te dik. Bij de jongens is dat ongeveer een kwart. Daarmee staat Nederland in de subtop.

Beeld Cagle CartoonsBeeld Cagle Cartoons