Computeren of spelen?

Pop

Skrillex

Gezien: 28/4, HMH, Amsterdam, 19 augustus te zienop Lowlands ***

Speelde hij een computerspelletje of maakte hij muziek? Het deed er niet zo veel toe bij Skrillex, de meester van de snerp-techno die keurig de voorgeprogrammeerde setlijst van zijn harde schijf afwerkte. De Amerikaan moest het als live-artiest hebben van fanatieke bewegingen achter een alles verhullend decorstuk waarop flitsende filmpjes werden geprojecteerd. Het enorme podium kreeg daarmee het aanzicht van een computerscherm annex flipperkast, waarin een klein mannetje met asymmetrisch kapsel zijn snoeiharde snerptonen aanstuurde.

Met dubstep had het weinig te maken. Daarvoor was het lawaaioffensief te druk en leek het te veel op ouderwetse kermismuziek, met een dopplereffect alsof je in de draaimolen zat.

Het oorverdovende feestgewoel heeft verrassende overeenkomsten met een hardrockconcert. Skrillex schreeuwt zijn publiek toe met een kapotte, Lemmy-van-Motörhead-waardige stem die hij overhield aan zijn periode bij een rockband.

Het publiek gaat los alsof het bij een concert van Status Quo is, met wuivende armen en bier dat lustig in het rond plenst. Met alle visuele bombarie erbij leek het nog het meest op de Electrical Parade in Disneyland: kitschmuziek van de hoogste orde die vooral bedoeld is om het publiek te bedwelmen met overdaad.