Chen uit ambassade van VS naar ziekenhuis

Na een zesdaags verblijf op de Amerikaanse ambassade in Peking is de blinde en zieke Chinese dissident Chen Guangcheng (41) vanochtend overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad en is daar herenigd met zijn familie. China eist nu excuses van de VS omdat de ambassade Chen had toegelaten.

Volgens de Chinese media heeft Chen „uit vrije wil” het Amerikaans diplomatieke grondgebied verlaten. De Amerikaanse ambassadeur begeleidde Chen persoonlijk naar het ziekenhuis. Of er voor zijn vertrek uit de ambassade garanties zijn bedongen over Chens veiligheid is nog niet duidelijk. Mogelijk is zijn gang naar het ziekenhuis ook de opmaat naar een al dan niet tijdelijk vertrek naar de VS op medische gronden.

Chen, die vorige week zondag ontsnapte aan zijn bewakers in zijn dorp Linyi, op 600 kilometer van Peking, had eerder al kenbaar gemaakt dat hij niet uit was op politiek asiel in de VS, maar op aandacht voor de uitzonderlijk strenge vorm van illegaal huisarrest die hem was opgelegd door lokale autoriteiten in de provincie Shandong. Het Chinese autoriteiten vielen fel uit naar de VS.

Het feit dat Chen toegang had gekregen tot de ambassade en niet was weggestuurd, is volgens China een „totaal onaanvaardbare vorm van inmenging in Chinese binnenlandse aangelegenheden en China eist van de VS excuses”. China wil ook dat de verantwoordelijke diplomaten, die niet bij naam worden genoemd, gestraft worden en dat er garanties komen dat dit soort incidenten niet vaker voorkomt.

Chen verliet de Amerikaanse ambassade kort nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was aangekomen voor de jaarlijkse Amerikaans-Chinese top over strategische en economische zaken.