Burgemeesters eisen verbod op langzaamaanactie politie

Bob Englehart / Cagle Cartoons

De burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht willen dat de rechter de voor donderdag aangekondigde langzaamaanactie van de politie verbiedt, meldt persbureau Novum. Ze verwachten enorme verkeershinder van de actie.

Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, verwacht ‘enorme verkeershinder’ van de politieactie in het spitsuur, waar bewoners en burgers last van hebben, zo zegt zijn woordvoerder tegenover Novum:

“Ook wordt noodhulp waarschijnlijk vertraagd. De politie hoort geen files te veroorzaken, mensen begrijpen dat niet. Wellicht kunnen ze wat creatievere dingen bekijken.”

De woordvoerder hoopt dat intern overleg dat de bonden vandaag voeren leidt tot het schrappen van de acties.

Verkeersvertragingsactie ‘vervelend’ maar wel noodzakelijk

De vakbonden ACP, NPB en VMHP riepen gisteren in het kader van de CAO-acties die de politie al weken voert, agenten in de regio’s Rotterdam, Den Haag en Dordrecht op om aanstaande donderdag tussen 16.30 uur en 17.00 uur stapvoets te rijden op de toegangswegen naar Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Er was al afgesproken dat dit niet op snelwegen zou gebeuren.

De politieacties hadden tot nu toe een publieksvriendelijk karakter, maar onder meer vanwege de aangekondigde nullijn voor ambtenaren worden ze harder. De bonden beseffen dat de acties flinke verkeersopstoppingen kunnen veroorzaken. Een woordvoerder van de politievakbonden zei dat het ‘vervelend’ was maar wel noodzakelijk:

“Het is vervelend dat burgers hinder gaan ondervinden van de komende acties in het kader van een nieuwe CAO. Maar het is kennelijk nodig om de minister te laten bewegen.”

ANWB heeft ‘bedenkingen’ bij de actie

De ANWB laat woensdag weten bedenkingen te hebben bij de actie. “We begrijpen de behoefte van de politie om te demonstreren maar keuren iedere actie af die de verkeersveiligheid en de doorstroming in het geding brengt”, laat een woordvoerder weten aan Novum.

De rechtbank in Utrecht heeft nog geen dagvaarding binnen, maar heeft donderdag tijd gereserveerd vanaf 10.30 uur, zegt een woordvoerder tegenover Novum.