Bolivia onteigent Spaans bedrijf

Bolivia heeft gisteren de landelijke elektriciteitsnetbeheerder TDE genationaliseerd door de Spaanse meerderheidsaandeelhouder Red Eléctrica Española (REE) te onteigenen. Het besluit werd aangekondigd door de links-nationalistische president Evo Morales in het kader van de 1-mei-viering.

Sinds hij in 2006 aan de macht kwam, grijpt Morales de Dag van de Arbeid elk jaar aan om nationaliseringen aan te kondigen. Daarbij laat zijn regering het leger nog dezelfde dag de betreffende gasvelden, pijpleidingen of hoofdkantoren bezetten.

Morales’ besluit volgt op de recente nationalisatie in Argentinië van olie- en gasbedrijf YPF, waar de Spaanse energiegigant Repsol een meerderheidsaandeel in had. De investering van REE in Bolivia was echter vele malen kleiner dan die van Repsol in Argentinië.

Morales kampt de afgelopen maanden met groeiende oppositie binnen zijn eigen achterban. De Aymara-indiaan en oud-voorman van de vakbond van cocaboeren werd de eerste inheemse president uit de geschiedenis van Zuid-Amerika door jarenlang protesten aan te voeren tegen het neoliberale beleid van opeenvolgende rechtse regeringen.

De Spaanse regering reageerde vanochtend kalm. Minister De Guindos (Economie) zei er van uit te gaan dat REE schadeloos zal worden gesteld. Spaanse bedrijven werden tot nog toe relatief goed behandeld in Bolivia.

Zo woonde Morales gisteren, enkele uren voor de bekendmaking van de TDE-nationalisatie, nog samen met Repsol-bestuursvoorzitter Antonio Brufau de inauguratie van een nieuw gasinstallatie in Zuid-Bolivia bij. Wel verliest Spanje aan invloed in La Paz nu het fors bezuinigt op ontwikkelingshulp aan Bolivia.