Blinde activist Chen Guangcheng verlaat Amerikaanse ambassade

De Chinese blinde activist Chen Guangcheng heeft de Amerikaanse ambassade verlaten. Hij laat via zijn advocaat weten dat hij vrij is en ‘duidelijke garanties’ voor zijn veiligheid heeft ontvangen.

Guangcheng is in een ziekenhuis in Peking om zich medisch te laten behandelen. Daar zal hij worden herenigd met zijn familie. Guangcheng verbleef zes dagen op de ambassade, nadat hij was ontsnapt uit zijn zwaarbewaakte woning. De activist was veroordeeld tot huisarrest door zijn protest tegen de eenkindpolitiek. Hij geldt als de meest bekende en invloedrijke activist in China.

Chen wil in China blijven

Chen wilde China niet verlaten. Hij heeft gezegd in China te zullen blijven, nadat hem is beloofd dat hij als een normale burger zal worden behandeld. Correspondent Oscar Garschagen schreef gisteren in NRC Handelsblad:

“In een gesprek met een Chinese website in de VS zei Hu Jia dat zijn vriend Chen liever niet naar de VS gaat, maar in China wil blijven omdat hij het gevoel heeft dat hier „het moment van grote veranderingen niet ver weg meer is en omdat hij vertrouwen heeft in premier Wen Jiabao”. Hoe realistisch dat vertrouwen is, blijft de vraag, want Wen gaat eind dit jaar met pensioen.”

Ontsnapping zet verhouding VS en China op scherp

De ontsnapping kwam op een politiek gevoelig moment: vandaag is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in China aangekomen voor een nieuwe ronde van gesprekken in de Strategische en Economische Dialoog tussen beide grootmachten. Mensenrechten stonden nadrukkelijk niet op de agenda, maar door het verblijf van Guangcheng zal dat onderwerp nu wel moeten worden aangesneden.

De machthebbers in Peking eisen nu dat de VS excuses aanbieden voor het feit dat Chen in de ambassade heeft verbleven. Clinton protesteerde eind vorig jaar op haar eigen blog tegen het huisarrest van de blinde advocaat Chen. Het blog werd na drie uur door China geblokkeerd.

Mensenrechtenactivist Chen Guancheng werd in 2006 veroordeeld en vier jaar gevangen genomen. Daarna werd hij onder huisarrest geplaatst en voortdurend geïntimideerd en mishandeld door veiligheidsagenten.