Asielzoeker krijgt voortaan woonplaats toegewezen

Patrick Chappatte / Cagle Cartoons

Asielzoekers kunnen vanaf oktober niet langer kiezen waar ze gaan wonen maar krijgen een woning toegewezen. Dat laat demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer, schrijft persbureau Novum.

In de provincies Friesland, Drenthe en Utrecht werd een proef gehouden waarbij gemeenten geschikte huizen toewijzen aan asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Dat bleek een verbetering ten opzichte van de oude procedure, waarbij gemeenten huizen beschikbaar stellen, waarna asielzoekers zelf kunnen kiezen.

Deze procedure duurt te lang en levert soms dubbele belangstelling voor een huis op, ontevredenheid over plaatsingen en weigeringen, stelt Leers. Gemeenten buiten de Randstad blijven soms met hun aanbod zitten omdat er geen interesse voor is.

In het nieuwe systeem krijgt een gemeente te horen welke asielzoeker of welk gezin een huis moet krijgen. De gemeente zoekt dan een passende woning en kan tegelijkertijd beginnen met het organiseren van voorzieningen zoals een uitkering, onderwijs en inburgering. Binnen veertien weken na het verlenen van de asielvergunning moet de verhuizing zijn afgerond.