Aquarel van Cézanne geveild voor 14,5 mln

De lenteveiling van impressionistische en moderne kunst bij Christie’s in New York heeft gisteren 117 miljoen dollar (88,6 miljoen euro) opgeleverd. Werken van Cézanne en Matisse werden voor elk 19 miljoen dollar (14,5 miljoen euro) geveild.

Toch hadden de aanwezigen het na afloop vooral over de veiling vanavond van Munch’s De Schreeuw bij Sotheby’s. Een kunsthandelaar noemde tegenover The New York Times de veiling bij Christie’s een „voorgerechtje” voor het spektakel dat verwacht wordt bij Sotheby’s.

De opbrengst van de veiling bij Christie’s was evenwel goed. Van tevoren was deze geschat op 90 tot 130 miljoen dollar. Slechts 3 van de 31 veilingstukken bleven onverkocht. Christie’s had bewust gekozen voor een kleinschalige veiling met een focus op werken van topkwaliteit die nieuw op de kunstmarkt kwamen. Die strategie betaalde zich uit.

Cézannes Joueur de cartes, een aquarel die recentelijk opdook in de erfenis van een overleden verzamelaar in Dallas, en Matisse’ bloemencompositie Les Pivoines brachten het meeste op: elk ruim 19 miljoen dollar, inclusief commissie.

Het werk van Cézanne is een voorstudie voor zijn beroemde serie van kaartspelers. Het schilderij verbeeldt Paulin Paulet, een tuinman die woonde op het familielandgoed van de kunstenaar nabij Aix-en-Provence. Wie de nieuwe eigenaar van het werk is, is onbekend.

Andere hoogtepunten op de veiling waren Picasso’s Le Repos, een portret van zijn slapende minnares Marie-Thérèse Walter, dat voor ruim 9,8 miljoen dollar werd verkocht, en Monets landschap Les demoiselles de Giverny (9,6 miljoen dollar). (AP)