Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Amy Waldman: ‘literatuur houdt ons een spiegel voor’

Vorige week woensdagavond gaf Amy Waldman, de auteur van de veelgeprezen debuutroman De inzending (The Submission) vanuit haar woonplaats New York een interview aan haar Nederlandse lezers. Dit gebeurde uiteraard via Twitter, de microblogservice die Bas Heijne heeft ingezet voor zijn leesclub #twitlit.

Gedurende een uur gaf de schrijfster antwoord op tientallen vragen die haar door Heijne zelf, maar ook door ‘leden’ van zijn leesclub werden gesteld. Waldman was vroeger redacteur van The New York Times en dit is wat ze antwoordde op de vraag naar het verschil tussen fictie en non-fictie, genres die ze immers beide beheerst:

„Ze brengen verschillende waarheden over. Misschien is het zo dat de journalistiek ons helpt om de wereld te zien, en de literatuur ons helpt om onszelf te zien.”

Geïnteresseerden kunnen het Twitterinterview met Waldman teruglezen op twitter.com – zoekterm #twitlit.

Volgende week maakt Bas Heijne in deze bijlage bekend welk boek hij volgende maand gaat lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 27 april 2012, pagina 4 - 5.