Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax voor de 31e keer kampioen van Nederland

Ajax is landskampioen. De Amsterdamse club won vanavond met 2-0 van VVV en haalde daarmee de 31e titel (en de tweede op rij) binnen.

Siem de Jong was net als vorig seizoen de Ajacied die in de kampioenswedstrijd de openingstreffer maakte. In de zevende minuut kon hij in twee instanties afmaken na een voorzet van Aissati. Toen vervolgens Vertonghen twee keer de paal raakte, leek de 2-0 slechts een kwestie van tijd, maar het bleef tot aan de rust 1-0.

De Jong scoort. Foto NRC / Bas Czerwinski

De Jong scoort. Foto NRC / Bas CzerwinskiDe Jong scoort. Foto NRC / Bas Czerwinski

Alsof hij dé man is voor dit soort wedstrijden, was De Jong ook na de thee de man die zijn ploeg verder hielp. Hij schoot een half uur voor het einde uit de draai de 2-0 binnen, waarmee het kampioenschap de Amsterdammers echt niet meer kon ontlopen. André Ooijer, die na dit seizoen afscheid neemt, mocht kort daarna invallen. Het bleef bij 2-0 - geen galavoorstelling, maar voldoende voor de landstitel.

Na de winst bij FC Twente van afgelopen zondag was de landstitel officieus al binnen; Ajax kon alleen op doelsaldo nog ingehaald worden en zelfs daarvoor waren extreme uitslagen nodig. Met nog één puntje erbij was het kampioenschap officieel - en dat punt werd vanavond binnengehaald.

Huldiging morgen, tegenover het stadion

Een huldiging na de wedstrijd van vanavond was niet mogelijk, omdat dan niet iedereen op tijd weer met het openbaar vervoer naar huis zou kunnen. Ajax wordt daarom morgen vanaf 17.00 uur gehuldigd op het ArenaPark, tegenover het stadion.

Hier leek het begin februari niet op

Het zag er drie maanden niet naar uit dat de ploeg van Frank de Boer de titel zou gaan prolongeren. Het door blessures geplaagde Ajax begon na de winterstop erg teleurstellend met een gelijkspel tegen AZ en verliespartijen tegen Feyenoord en, het dieptepunt, thuis tegen FC Utrecht. ‘Zielloos Ajax is het spoor bijster’, kopte Het Parool. Trouw vond het ‘sneu’. NRC Handelsblad citeerde een toeschouwer in de ArenA, die gelaten zei: “Volgend seizoen dan maar.”

Maar De Boer kreeg zijn ploeg weer op de rails. Ajax won zes dagen na de blamage tegen Utrecht van NAC en sindsdien werden alle Eredivisie-wedstrijden winnend afgesloten. De 2-0 overwinning op PSV eind maart was een belangrijke in die reeks: de Eindhovenaren werden op vier punten achterstand gezet en het verschil met AZ, toen koploper, was nog maar één punt. In de daaropvolgende competitierondes snoepten vijf ploegen in de top-6 (AZ, Ajax, FC Twente, PSV, Feyenoord en SC Heerenveen konden allemaal nog kampioen worden) elkaar wekelijks punten af, of ze gingen onderuit bij kleinere clubs. Ajax bleef als enige winnen en stevende zo af op de 31e landstitel in de clubgeschiedenis.

Aanstaande zondag is de laatste speelronde van het seizoen. Dit is nu de stand.