Actiefilm als een op hol geslagen kettingreactie

Safe. Regie: Boaz Yakin. Met Jason Statham.

Zo af en toe zie je het graag: zo’n actiefilm die niet vernieuwend of ironisch is. Gewoon een fijne ‘no brainer’ over een man met een missie die op de hielen wordt gezeten door een bende ellendelingen.

Het gewelddadige en cynische karakter van Safe, de nieuwe film van Boaz Yakin – die zowel naam maakte met (scenario’s) voor harde actiefilms als gevoeliger drama’s over zijn Joodse achtergrond – wordt gepersonifieerd door de Engelse actieheld Jason Statham (als New Yorkse ex-agent Luke Wright) die klappen kan uitdelen die zo hard aankomen, dat ze in de montage de verhaallijn van de film helemaal naar het andere einde van de wereld transporteren. Naar China om precies te zijn, want daar komt rekenwonder Mei vandaan, een klein meisje dat hij de rest van de film uit de handen van de Chinese triade moet houden alsmede de Russische ‘vory v zakone’ en nog een paar maffia’s die de straten van New York onveilig maken.

De hele film is een gigantische op hol geslagen kettingreactie, grossiert in clichés, speelt veel te vaak op veilig, maar is ook een vette explosie van gemene kinetische energie die zelfs de verplichte achtervolging-met-gevecht-in-de-metro-scène even duchtig door elkaar schudt. En dat is dan ook de lol van de film: precies krijgen wat je ervan verwacht. Anderhalf uur diefje met verlos en een plottwist over een wereld waarin niemand ‘safe’ is. Vakmatig vermaak.

    • Dana Linssen