Wilders wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt

Wilders vorige week dinsdag bij het Kamerdebat over de val van het kabinet-Rutte. Foto Reuters / Paul Vreeker

PVV-leider Wilders wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt. Dat heeft hij vanochtend in New York gezegd tegen de NOS. Wilders beloofde uittreding van Nederland tot kernpunt van de komende verkiezingscampagne te maken.

De PVV heeft eerder gezegd dat Nederland uit de eurozone moet stappen. Volgens Wilders, die in New York is voor de presentatie van zijn nieuwe boek Marked for Death, zal de hele Europese Unie door de problemen met de euro echter uit elkaar vallen. Daarom kan Nederland dat moment maar beter voor zijn en alvast uit de EU stappen, aldus de PVV-voorman volgens de NOS.

Wilders beloofde al om van verkiezingen ‘groot referendum over Europa’ te maken

Wilders besloot vorige week zaterdag de onderhandelingen in het Catshuis over nieuwe miljardenbezuinigingen af te breken en bracht daarmee het kabinet-Rutte ten val. De PVV-leider betoogde dat zijn partij zich niet wil houden aan de Europese afspraak om het begrotingstekort volgend jaar niet te laten oplopen tot boven de drie procent. Wilders zei vorige week in de Tweede Kamer al dat de verkiezingen op 12 september “een groot referendum over Europa” worden en zei ook waarom. “Brussel regeert, Brussel dicteert, de Nederlandse burger gireert, de burger crepeert.”

In een sms aan persbureau Novum liet Wilders vanavond in een toelichting op zijn uitspraken tegenover de NOS weten dat Nederland wat hem betreft wel lid kan blijven van de Europese Vrijhandels Associatie. Dat is een samenwerkingsverband tussen Europese landen met als doel om de vrije handel te bevorderen. Hiervan zijn ook Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein lid. Zij maken geen deel uit van de Europese Unie. Wilders:

“We kunnen wel lid zijn van de EVA, zodat economische voordelen blijven. We zijn dan zonder lid te zijn van de EU en zonder euro weer baas over eigen regels, over wie het land binnenkomt, immigratie en een eigen munt.”

‘Geen enkele partij wil verder uit EU, maar Wilders kan zo z’n Europa-standpunt duidelijk maken’

Of Wilders er daadwerkelijk in zal slagen om van de verkiezingen een referendum over Europa te maken is nog maar de vraag, zegt de chef van onze politieke redactie Herman Staal in een reactie op het nieuwste voorstel van de PVV-leider:

“Het lijkt wel of hij denkt dat hij steeds extremer moet worden om z’n punt te maken. Geen enkele andere partij in Nederland wil uit de EU stappen, maar hiermee kan hij zijn standpunt over Europa in de campagne nog duidelijker proberen te maken dan hij tot nu toe heeft gedaan. Hij zal het heel moeilijk in de praktijk kunnen brengen, omdat niemand in Den Haag op dit moment meer met hem wil samenwerken. Ook is het nog moeilijk te voorspellen over welk thema de campagne in september straks echt zal gaan.”

    • Pim van den Dool