Wilders in VS, waar het stil is rond islam

Geert Wilders is op tournee in de VS om zijn nieuwe boek te promoten en te waarschuwen voor de gevaren van de islam. „De emoties zijn duidelijk wat bedaard.”

De vorige keer dat Geert Wilders in de VS was voor een publiciteitsoffensief, twee jaar terug, was de timing beter. Er zou een islamitisch cultureel centrum bij Ground Zero in New York gebouwd worden, en de emoties laaiden hoog op. Wilders zei daar toen ook wat over.

Gisteren begon hij een nieuwe korte reis door de Verenigde Staten, ditmaal om zijn nieuwe boek Marked for Death, Islam’s War Against the West and Me aan te prijzen. Maar het debat over de islam in de VS is geluwd en Wilders’ invloed op de Nederlandse politiek is sinds vorige week ook verkleind.

Zijn bezoek begon gisteravond met een lezing voor een kleine groep leden van het conservatieve Gatestone Institute in New York. Deze relatief onbekende denktank, die zich vooral richt op studies van islamitisch extremisme wereldwijd, organiseert series lezingen waar sponsors minimaal tienduizend dollar per bijeenkomst voor betalen.

Wilders zei daar tegen de NOS over dat hij daar geen cent van krijgt. Ook liet hij weten te blijven wonen en werken in Nederland, ondanks speculaties dat de PVV-leider werkt aan een nieuwe carrière in de Verenigde Staten.

Wilders zal nog te zien zijn op tv-zender Fox News en werd geprofileerd in The Washington Post als „een van de meest invloedrijke uiterst rechtse politici in Europa”.

In zijn speech zei Wilders dat hij het beëindigen van de steun aan het kabinet-Rutte „een moeilijk besluit” vond. „We steunden een centrum-rechts minderheidskabinet in ruil voor maatregelen om de shari’a in Nederland terug te dringen, de islamisering te stoppen en cultuurrelativisme te bestrijden”.

Hij had geen andere keus dan de gedoogsteun te beëindigen, legde Wilders zijn gehoor uit. De Nederlandse regering gaat de belastingen verhogen en korten op de begroting om aan de EU-regels te voldoen. „En dat gaat ten koste van de burgers.” Volgens Wilders had de regering ook kunnen kiezen voor een kleinere overheid.

Wilders besteedde het grootste deel van zijn tijd aan een waarschuwing tegen de opkomst van de islam in Amerika, en de bedreiging van de vrije meningsuiting. „Zoals u weet betalen mensen die de waarheid vertellen, zoals ik, een hoge prijs. Los van alle pogingen om mij via de rechter het zwijgen op te leggen, word ik ook bedreigd door radicale moslims die mij willen vermoorden. Ik word nu al acht jaar permanent bewaakt”, zo memoreerde Wilders.

De PVV-leider eindigde zijn lezing met een quote van de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan: „We need to act today, to preserve tomorrow.”