Wilders: ik blijf in Nederland - ‘boek maakt nog weinig los in VS’

Nederland, Den Haag, 10-03-11 Geert Wilders. © Foto Merlin Daleman Geert Wilders is vandaag in New York om zijn boek te promoten. Foto NRC / Merlin Daleman

PVV-leider Geert Wilders is niet van plan naar de Verenigde Staten te verhuizen. “Ik blijf echt in Nederland. Ik ga met heel veel enthousiasme en heel veel goede zin campagne voeren voor de verkiezingen”, zei hij desgevraagd op Radio 1.

Wilders is in de VS voor de promotie van zijn boek Marked for Death. Voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali kreeg in de VS ook bekendheid als critica van de islam en ging daar uiteindelijk aan de slag bij de conservatieve denktank American Enterprise Institute.

Gevraagd of hij vanwege het klappen van de gedoogcoalitie plannen had haar achterna te gaan, antwoordde Wilders ontkennend. Wel gaf hij aan de strijd tegen islamisering belangrijk te vinden. “Maar ik waag te betwijfelen of mijn boek een bestseller wordt.”

‘Belangstelling voor Wilders in de VS gedaald in de laatste jaren’

Volgens onze correspondent in de VS, Guus Valk, gaat het debat in de VS nauwelijks nog over de islam:

“De laatste jaren is de belangstelling voor Wilders gedaald, met name na een optreden in 2010 tegen een islamitisch centrum dichtbij Ground Zero. Zijn speech werd door velen als zouteloos gezien. Wilders’ boek moet de aandacht weer op hem vestigen.

Zeker is dat de hitte van het islamdebat in Amerika de laatste paar jaar is afgekoeld. Deze keer blijft rumoer over Wilders voorlopig uit. Marked for death krijgt nog geen aandacht in de reguliere Amerikaanse pers, en wordt alleen hier en daar op internet aangekondigd. Niets wijst erop dat het boek iets zal losmaken in de VS.

In de VS heeft de PVV-leider een kleine, maar kapitaalkrachtige aanhang in conservatief-Republikeinse kring. Hij wist er afgelopen jaren enorme fondsen aan te boren, geholpen door bewonderaars als Robert Spencer (van het blog Jihad Watch) en blogger Pamela Geller. Het proces tegen hem, waarvoor hij fondsen nodig had, gaf Wilders in Amerika een podium.”