Wiggins wint ronde Romandië

Bradley Wiggins heeft gisteren de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Britse wielrenner van Team Sky was de snelste in de afsluitende (klim)tijdrit over 16,5 kilometer in het Zwitserse skioord Crans-Montana. Daarmee heroverde Wiggins de leiderstrui, die hij zaterdag was kwijtgeraakt aan Raborenner Leon Sanchez uit Spanje.

Sanchez, die zaterdag zijn tweede ritzege behaalde in de wielerronde en de koppositie in het algemeen klassement overnam van Wiggins, verdedigde in de afsluitende tijdrit een voorsprong van negen seconden. Deze bescheiden marge bleek lang niet genoeg voor de Spanjaard, die in het algemeen klassement naar de tiende plaats afzakte. De Amerikaan Andrew Talansky eindigde zowel in de tijdrit als in het klassement als tweede.

De Nederlandse Raborenners Stef Clement en Bauke Mollema verspeelden hun plaats in de toptien van het klassement. Met de zestiende plaats was Clement de beste Nederlander. Ploeggenoot Mollema eindigde één plaats lager.

In de Ronde van Turkije won Theo Bos gisteren de laatste etappe. De sprinter en oud-baanrenner van Rabobank was in de slotetappe over 121 kilometer, met start en finish in de Turkse metropool Istanbul, de sterkste in de massasprint. Bos, broer van oud-schaatser Jan, versloeg de Britse renner Andrew Fenn van Omega Pharma-Quickstep en de Nederlander Stefan van Dijk van de nieuwe sponsor Accent Jobs.

Het was de tweede ritzege voor Bos in Turkije en de derde voor Rabobank. De Australiër Mark Renshaw won de vierde etappe, nadat Bos vorige week al de openingsetappe had gewonnen. De leiderstrui van de Bulgaar Ivaïlo Gabrovski kwam op de slotdag niet meer in gevaar. (Novum)