Wietpas moet vanaf vandaag de drugstoerist weren

Zuid-Nederland heeft vandaag de primeur van de wietpas. Coffeeshops zijn vanaf nu besloten clubs.

1Wie kan een wietpas krijgen en hoe gaat dat?

De wietpas is vandaag ingevoerd in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Op 1 januari volgt de rest van het land. Elke meerderjarige ingezetene van Nederland kan een wietpas krijgen; een lidmaatschap van een coffeeshop. Daarvoor zijn een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie en een geldig legitimatiebewijs nodig. Legitimatie is bij elk bezoek verplicht. Coffeeshops mogen maximaal 2.000 leden hebben. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan meer leden toestaan.

2Hoe weten drugstoeristen van de wietpas?

Overheden hebben langs allerhande wegen geprobeerd de doelgroep te bereiken. Veel journaals en actualiteitenrubrieken in België, Duitsland en Frankrijk hebben aandacht besteed aan de proef. Maastricht gebruikt ook de sociale media. Op YouTube staat een voorlichtingsfilmpje met burgemeester Onno Hoes (VVD). Langs invalswegen staan matrixborden met teksten als ‘Pas de drogues douces à vendre’.

3Doen de coffeeshops mee?

Een aanzienlijk deel voelt daar weinig voor. Marc Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht, weigerde vanochtend een aantal buitenlandse klanten. Zij deden vervolgens aangifte van discriminatie. Later op de ochtend liet hij iedereen weer toe. Hij wil op deze manier een proefproces uitlokken.

4Hoe staan gemeenten tegenover de wietpas?

Venlo en Heerlen waren eind vorige eeuw echte drugssteden, maar zij hebben de overlast onder controle gekregen. De gemeenten vrezen nu een toename van de illegale handel. In Maastricht had de gemeenteraad graag een proefproces over de wietpas gevoerd, terwijl burgemeester Hoes voorstander is van de pas.

5Heeft de val van het kabinet invloed op de wietpas?

Nee. Er is nog steeds een meerderheid voor in de Tweede Kamer. De PVV heeft haar standpunt niet veranderd, het CDA wil eigenlijk helemaal van coffeeshops af en ook de VVD is vóór dit legitimatiesysteem. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) wilde de proef met de pas al op 1 januari beginnen, maar onder druk van de gemeenten stelde hij invoering uit naar vandaag. Voor dit plan was geen wetswijziging nodig en dus kon de minister dit snel regelen: een aanpassing van de gedoogcriteria die gemeenten hanteren voor coffeeshops, voldeed. Opstelten heeft Zuid-Nederland 47 extra agenten toegezegd.

    • Paul van der Steen