Voor Advocaat ligt weg naar PSV nu helemaal open

Dick Advocaat, uittredend bondscoach van Rusland, is de voornaamste kandidaat voor het trainerschap bij PSV. Daar wilden ze niet langer wachten op Bert van Marwijk.

Met het naderend vertrek van Dick Advocaat als bondscoach van Rusland, ligt een terugkeer naar PSV voor hem open. De 64-jarige coach verwacht op korte termijn de onderhandelingen af te ronden over een eenjarig contract bij de Eindhovense voetbalclub. Advocaat zal ook als een senior de onervaren Phillip Cocu en Ernest Faber moeten begeleiden op weg naar het trainerschap van PSV. De club geeft vooralsnog geen commentaar.

PSV is de afgelopen jaren onder leiding van coach Fred Rutten afgegleden naar de subtop van de eredivisie en dreigt dit seizoen weer de Champions League te missen. Dat zou zowel in sportief als in financieel opzicht een debacle betekenen. De clubleiding van PSV is al maanden op zoek naar een gelouterde coach die de grandeur terug kan brengen in Eindhoven. PSV werd in 2008 voor het laatst kampioen van Nederland. Volgend jaar bestaat de club honderd jaar.

De leiding van PSV besloot anderhalve maand geleden Rutten voortijdig weg te sturen, in de hoop dat een trainerswissel het seizoen nog zou kunnen redden. Het aanstellen van Cocu was een noodoplossing. De oud-speler van PSV bracht geen verbeteringen. Met nog twee wedstrijden te gaan (ADO Den Haag thuis en Excelsior uit) staat PSV op de derde plaats. Cocu maakte eerder deze maand bekend volgend seizoen een stap terug te zullen doen. Cocu gaat de A1 van PSV trainen.

In de zoektocht naar een coach werd duidelijk dat het aantal beschikbare kandidaten gering was. Volgens een ingewijde was Bert van Marwijk lang in beeld, maar de bondscoach van Oranje wil nu nog geen beslissing nemen over zijn toekomst – in de hoop dat hij na het Europees kampioenschap naar een Europese topclub kan. Mocht een dergelijk aanbod achterwege blijven, dan zou Van Marwijk wel voor een overgang naar Eindhoven hebben gevoeld. PSV wilde daar niet op wachten.

Het was lang onduidelijk of Advocaat nog een club zou willen trainen. De voorbije weken werd ‘De Kleine Generaal’ in de Russische media in verband gebracht met Dinamo Moskou. Advocaat was in gesprek met de Russische voetbalbond over een mogelijke contractverlenging. Hij reageerde niet op de geruchtenstroom. Advocaat maakte maandagmorgen bekend dat hij niet doorgaat als bondscoach van Rusland.

Advocaat stelde gisteren tegen Voetbal International dat hij nu wel voor een terugkeer naar PSV voelt. „Ik ben enkele weken geleden gevraagd of ik open sta voor PSV en daar heb ik positief op geantwoord”, aldus Advocaat. Hij verwacht snel een akkoord te kunnen sluiten. „Mondeling zijn we wel rond. We moeten alles nog op papier zetten. Ik verwacht dat dit deze week wel zal gebeuren.”

PSV laat via een woordvoerder weten niet te reageren op namen van trainers. Technisch manager Marcel Brands wil bevestigen noch ontkennen dat er gesprekken gaande zijn met Advocaat. Brands haalde Advocaat in december 2009 voor een half jaar naar zijn toenmalige werkgever AZ. Het ligt voor de hand dat PSV pas na het laatste competitieduel van komende zondag tegen Excelsior de toekomstplannen bekend maakt. Oud-speler Mark van Bommel staat ook op de nominatie terug te keren.

Advocaat wil met PSV meespelen om de prijzen. „Het gaat mij de potentie van de spelersgroep, dat heb ik ook tegen Marcel Brands gezegd”, zei Advocaat tegen VI. „Dit PSV heeft veel potentie, maar er moet nog wel wat gebeuren. Dat zullen we in de komende week ook wel bespreken.”

Als PSV en Advocaat tot een overeenkomst komen, dan begint de coach na de zomer aan zijn tweede termijn in Eindhoven. De voormalige bondscoach van ondermeer Nederland, België en Zuid-Korea werkte tussen 1995 en 1998 bij PSV. Advocaat won destijds de KNVB-beker (1996), de landstitel (1997) en twee keer de Johan Cruijff Schaal.