Volop gevechten in hoofdstad Mali - junta lijkt controle kwijt

Aan de junta van coupleider Sanogo loyale troepen patrouilleerden vanmiddag in de verlate straten van de Malinese hoofdstad Bamako. Foto Reuters / Adama Diarra

In de hoofdstad van Mali wordt vandaag voor de tweede dag op rij hevig gevochten tussen verschillende facties van het leger. Bij de gevechten in Bamako, waar volgens inwoners de hele dag geweervuur klonk, zouden vandaag zeker twaalf doden zijn gevallen.

In Bamako is een strijd aan de gang tussen soldaten die de staatsgreep tegen president Touré van eind maart steunden en een deel van het leger dat trouw aan hem is gebleven. De laatste groep roerde zich gisteren plotseling nadat troepen van coupleider Amadou Sanogo hadden geprobeerd het voormalige hoofd van de presidentiële garde van Touré te arresteren. Daarop zou de presidentiële garde besloten hebben de strijd met de coupplegers aan te binden.

Getrouwen president proberen tevergeefs tegencoup te plegen

De militairen van de presidentiële garde van Touré vielen gisteravond het gebouw van de staatstelevisie, het vliegveld en een miltaire basis van de coupplegers in Bamako aan. Het hoofd van de staatstelevisie zei volgens persbureau AP dat de getrouwen van Touré erin geslaagd waren het kantoor van de staats-tv in te nemen. Coupleider Sanogo beweerde vanochtend echter op een Malinees radiostation dat zijn soldaten nog de volledige controle over de hoofdstad hebben.

Dat de junta van Sanogo nog de volledige controle heeft over de hoofdstad lijkt niet het geval, want volgens medische bronnen in Bamako vielen bij aanhoudende gevechten in de stad vandaag minstens twaalf doden. Onder de doden zouden zowel militairen als burgers zijn. Verder zouden er zo’n dertig gewonden zijn gevallen.

Mali gold jarenlang als voorbeeld van democratie in west-Afrika

In Mali is het al wekenlang onrustig na de coup tegen president Touré op 22 maart. Het West-Afrikaanse land gold sinds begin jaren negentig als een van de meest democratische landen in Afrika. Touré was in 1991 zelf de leider van de coup die dictator Moussa Traoré afzette. De coup tegen de president zou zijn ingegeven door onvrede bij het kamp van Sanogo over de bestrijding van de opstand van de Toerag-rebellen in het noorden van het land. Daarvoor zou het leger te weinig middelen van de regering hebben gekregen.