VJ Movement: Mexico voert dodenlijst van journalisten aan

vj movement
vj movement

Mexico is een gevaarlijk land voor journalisten. Met 10 moorden in 2011 voert Mexico, volgens het International Press Institute, de dodenlijst aan.

Afgelopen vrijdag werd het gevaar bekrachtigd met de moord op de journalist Regina Martinez in Xalapa (Mexico). De journalist werd thuis overvallen en vermoedelijk gewurgd. Met een straatprotest in Veracruz, afgelopen zaterdag, probeert Mexico de aandacht te krijgen voor dit probleem.

Namens de Verenigde Naties onderschrijft de secretaris generaal, Ban Ki-moon, de dreiging. Hij schrijft op de site van de VN dat oude en nieuwe media veel vrijheden geeft maar ook een hoge prijs kent. Ki-moon: ‘Deze journalisten mogen we niet vergeten en hun moordenaars mogen niet ongestraft blijven’. Op vele plaatsen in de wereld wordt hier op 3 mei bij stil gestaan op de Dag van de Persvrijheid.

In Nederland staan wij stil bij de dag van de persvrijheid in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De oprichters van VJMovement (Thomas Loudon en Arend Jan van den Beld) zullen het publiek aan de hand van een serie video’s, een beeld geven over de persvrijheid in Latijns Amerika.

De onderstaande video is een onderdeel van de serie die zal worden getoond.

Klik in de video op cc voor ondertiteling.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het dan weten via: vjmovement.com.