Obama duikt op in Afghanistan op verjaardag dood Bin Laden

Obama arriveerde vanavond op luchtmachtbasis Bagram voor een verrassingsbezoek aan de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Foto AP / Charles Dharapak

Obama is vanavond voor een verrassingsbezoek in Afghanistan gearriveerd en spreekt komende nacht het Amerikaanse volk toe over de toekomst van de Amerikaanse oorlogsmissie in het land. Het bezoek komt precies een jaar nadat terroristenleider Bin Laden in Pakistan werd gedood.

De Amerikaanse president arriveerde vanavond onder strenge beveiliging op luchtmachtbasis Bagram en vloog daarna per helikopter door naar de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar hij een ontmoeting heeft met zijn Afghaanse collega Karzai. Tijdens deze ontmoeting zal Obama het US-Afghanistan Strategisch Partnership Agreement tekenen, een akkoord waarin afspraken tussen de VS en Afghanistan staan over de rol van Amerika na terugtrekking van de meeste NAVO-gevechtstroepen in 2014. De VS hebben Afghanistan langdurige betrokkenheid bij de ontwikkeling van het land beloofd.

Obama spreekt na zijn ontmoeting met Karzai de Amerikaanse troepen toe op luchtmachtbasis Bagram. Om half twee vannacht Nederlandse tijd houdt hij vanuit Afghanistan een toespraak tot het Amerikaanse volk, waarin hij zal proberen om zijn strategie in de oorlog in Afghanistan als een succes te bestempelen. Zo is het de verwachting dat hij aankondigt dat de vorig jaar juli begonnen terugtrekking van de Amerikaanse gevechtstroepen doorgaat zoals gepland. Ook zal hij vermoedelijk het belang van blijvende Amerikaanse betrokkenheid bij de situatie in Afghanistan onderstrepen.

‘Obama probeert dood van Bin Laden maximaal uit te buiten’

Bij zijn aantreden beloofde Obama de Amerikaanse inspanningen in Afghanistan te vergroten en van de jacht op Osama bin Laden een prioriteit te maken. Zijn bezoek van vandaag aan Kabul komt exact een jaar nadat de president het bevel gaf tot de succesvolle Amerikaanse operatie die in Pakistan een einde aan het leven van de terroristenleider maakte. Dat is geen toeval, legt onze Amerika-correspondent Guus Valk uit:

“Je kunt gerust een link leggen. Alles wat Obama en zijn team nu doen is onderdeel van de campagnestrategie. De dood van Bin Laden vorig jaar proberen ze maximaal uit te buiten. In de huidige campagnetijd lijkt Obama graag een oorlogspresident te willen zijn. Hij kan zeggen dat hij werkt aan een exit-strategie in Afghanistan en achter de troepen staat, terwijl de Republikeinen alleen maar roepen langs de zijlijn. Het steunen van de troepen doet het altijd goed in Amerika. De oorlog in Afghanistan is impopulair, maar de troepen niet.”

Lees ook het blog ‘Obama grijpt verjaardag dood Bin Laden aan voor campagnevuurwerk’ van onze Amerika-correspondent Guus Valk.

    • Pim van den Dool