Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Vechten is nooit meer voetballen

Elk weekend doen zich langs de amateurvelden geweldsincidenten voor. Voetbalbond KNVB is er klaar mee en kiest voor de harde aanpak.

Twee gebroken oogkassen, een gebroken neus en een gebroken kaak. Zo luidde de harde diagnose voor verdediger Alfred Veleke (27) van Zwart-Wit ’63 uit Harderwijk. Drie weken geleden werd hij tijdens een wedstrijd tegen DOS Kampen het ziekenhuis ingeslagen. De tuchtcommissie van voetbalbond KNVB was onverbiddelijk en legde hoofdverdachte Walid G. (22) vorige week een levenslang voetbalverbod op.

De massale vechtpartij in Harderwijk, waarbij ook supporters het veld bestormden, is geen unicum. Elk weekend doen zich langs de amateurvelden meerdere geweldsincidenten voor. De KNVB is er klaar mee. „De lieve woordjes en softe campagnes van de afgelopen jaren hebben helaas niet geholpen”, zegt KNVB-woordvoerder Rob de Leede.

Daarom ging het roer om: voetbaldelinquenten worden sinds dit seizoen hard aangepakt door de bond. De voorzichtige resultaten? In de eerste seizoenshelft werden 37 teams uit de competitie gezet en 34 spelers voor het leven geschorst. Nog eens negen spelers kregen een straf van tien jaar en veertig voetballers kregen een schorsing tussen de twee en tien jaar.

„Een trendbreuk met het verleden”, zegt De Leede. „Voorheen deelden de tuchtcommissies vrijwel altijd de minimumstraf uit. Met de invoering van de Effectieve Aanpak Excessen geldt nu de maximumstraf als standaard.”

Jurist Richard van der Zwan van Voetbaladvocaat.nl merkt dat het aantal tuchtzittingen de afgelopen maanden een vlucht heeft genomen. „Normaal werden zittingen gewoon op het bondskantoor gehouden, maar door ruimtegebrek worden nu in het hele land hotelletjes afgehuurd. Ter vergelijking: normaal sta ik vijf cliënten per seizoen bij. De eerste drie maanden van 2012 waren dat er twintig.”

Bij DOS Kampen heerst vooral opluchting na de uitspraak, zegt voorzitter Danny van den Bos. De voetbalclub kreeg slechts één punt in mindering en een kleine boete. „Daar komen we goed mee weg. De impact op de club is groot. We hebben slachtofferhulp ingeschakeld voor iedereen die de vechtpartij heeft meegemaakt. Er is veel rumoer geweest onder de leden. Het voelde als een begrafenis.”

Karim G . (20), de broer van Walid, is inmiddels ook geroyeerd als lid van DOS Kampen. Hij kreeg van de tuchtcommissie acht wedstrijden schorsing voor het uitdelen van een klap. Slachttoffer Veleke kreeg eenzelfde straf omdat hij met een zware overtreding het tumult had veroorzaakt. Walid G. wordt verdacht van poging tot doodslag danwel zware mishandeling. Zijn voorarrest werd vorige week met negentig dagen verlengd.

Van der Zwan denkt niet dat er meer geweld is dan vroeger, maar wel dat er meer excessen zijn. Hij is voorstander van het strenger straffen, maar waarschuwt voor de gevolgen van collectieve uitsluiting. „Voetbal zonder incidenten is een utopie. Er zijn altijd randdebielen die het verpesten. Maar een heel team uit de competitie halen, kan grote gevolgen hebben. Het missen van de baromzet rondom de wedstrijd van het eerste elftal kan de doodsteek zijn voor een vereniging.”

Na het seizoen wordt de strengere lijn geëvalueerd, stelt De Leede. Mogelijk worden clubs minder snel uit competitie genomen en de straffen meer gericht op het individu. Advocaat Van der Zwan: „Ik ken clubs waar de voorzitter er iedere training op hamert: laat je niet gaan, benadeel ons niet. Dit beleid gaat zijn vruchten afwerpen.”