Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vandaag wordt de wietpas ingevoerd. Maastrichtse coffeeshops straks dicht?

Informatieborden bij de Nederlandse grenzen waarschuwen drugstoeristen in het Nederlands, Frans en Engels: er is geen softdrugs te koop.
Informatieborden bij de Nederlandse grenzen waarschuwen drugstoeristen in het Nederlands, Frans en Engels: er is geen softdrugs te koop. Foto Hollandse Hoogte / Harry Heuts

In het voorlichtingsfilmpje dat de gemeente Maastricht heeft laten maken is burgemeester Onno Hoes duidelijk: “Woont u in het buitenland? Dan heeft een ritje naar Maastricht geen zin. U komt de coffeeshop vanaf 1 mei niet meer in.” Vanaf vandaag wordt namelijk de wietpas in Zeeland, Brabant en Limburg ingevoerd.

Coffeeshops worden coffeeclubs - alleen toegankelijk voor Nederlanders

Met de invoering van de veelbesproken wietpas worden de coffeeshops in de zuidelijke provincies coffeeclubs, waarvan alleen Nederlanders lid kunnen worden. Daarvoor moeten ‘de leden’ eenmalig een uittreksel van het bevolkingsregister bij de coffeeshopeigenaar inleveren.

De wietpas kan alleen worden aangevraagd bij een coffeeshop in de eigen woonplaats, waardoor het voor toeristen onmogelijk is om lid te worden. In de video werpt Hoes de vraag op waarom de invoering van de wietpas nodig is. En hij geeft zelf het antwoord. Hoes:

“Omdat we veel te veel overlast hebben. De mensen in Maastricht, zowel in de binnenstad als in de buitenwijken, klagen steen en been over drugsoverlast en drugscriminaliteit. En daar gaat met deze maatregelen een einde aan komen.”

Vanaf 1 januari 2013 geldt de maatregel ook voor de rest van Nederland. Ook voor de coffeeshops in de hoofdstad wordt een wietpas verplicht, benadrukte minister Opstelten vandaag in een interview met Nu.nl.

Coffeeshophouders willen proefproces uitlokken

Coffeeshophouders in Maastricht -en in de rest van het land - zijn niet te spreken over het nieuwe beleid en vinden dat ze op deze manier worden gedwongen om te discrimineren. De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige week dat daar geen sprake van is, maar de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) is het er niet mee eens en gaat in beroep.

Ook probeert VOCM-voorzitter Marc Josemans vandaag een proefproces uit te lokken. In zijn coffeeshop Easy Going gaat hij vandaag een aantal niet-Maatrichtenaren de toegang ontzeggen, zodat ze bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Daarna gaat de wietverkoop verder en wordt er softdrugs verkocht aan iedereen die maar softdrugs wil kopen. Aan De Volkskrant laat Josemans weten dat hij er rekening mee houdt dat zijn coffeeshop wordt gesloten.

“Hij zal eerst een waarschuwing geven dat we geen buitenlanders mogen toelaten. Bij een tweede constatering zal hij de coffeeshop een maand sluiten, en die beslissing zullen we aanvechten bij de rechter. Dat is helaas de enige manier om ons juridisch tegen dit belachelijke beleid te verweren.”

Alle Maastrichtse coffeeshops straks dicht?

En daarmee is de kans groot dat alle Maastrichtse coffeeshops de komende tijd worden gesloten. Volgens Josemans trekken namelijk alle veertien coffeeshops in Maastricht zich niets aan van de nieuwe regels. Aan de Limburgse zender L1 liet burgemeester Hoes vorige week al weten dat hij hoopt dat het niet zover komt. Hoes:

“Als we alle coffeeshops tegelijkertijd gaan controleren en ze worden zowel via de waarschuwing als via de eerste sanctie allemaal gesloten, dan is alles dicht. Maar dan zijn de coffeeshophouders zelf wel verantwoordelijk voor de overlast die in Maastricht ontstaat. En dat is toch wel een grote verantwoordelijkheid waarvan ik hoop dat ze die niet zullen nemen.”

Vrees voor overlast

Als de coffeeshops dicht zijn is de verwachting dat overlast door drugsrunners en drugsdealers zal toenemen. Overlast waar sowieso al voor wordt gevreesd, want ook veel Nederlanders zien het niet zitten om lid te worden van hun coffeeshop.

Twitter avatar JSmokeSJ Joey Schepens IK GA MN WIET GEWOON BIJ EEN DEALER HALEN! FUCK DIE WIETPAS!!
Twitter avatar ericlamers ericlamers 1 mei, een mooie dag om te beginnen met een tweede carriere als drugsrunner. #wietpas #plankvoordekop
Twitter avatar cc_designs Céleste Cremer vanaf vandaag is de wietpas van kracht, gefeliciteerd drugsrunnertjes en dealers van de straat. jullie zullen wel jullie hoofd eraf lachen.

De buurtagent in de Maastrichtse wijk Wyckerpoort is ieder geval benieuwd of hij er vandaag meteen wat van zal merken:

Twitter avatar waWyckerpoortY waWyckerpoortY Vanaf vandaag invoering wietpas. Eens zien wat de gevolgen zijn voor de wijk. Blijf overlast meldden op 0900-8844 of 043-3505111 #dtm en#dtv