Uitgelicht

Film

Atonement (Joe Wright, 2007, GB/F). Geïllustreerde versie van de roman van het boek van Ian McEwan, met James MacAvoy en Keira Knightley in de hoofdrollen. McEwan weeft zijn filosofie in eindeloze beschrijvingen. Ze vlinderen als in een roman van Jane Austen en net zo gaat de verfilming van Joe Wright van detail naar detail. Een bijna perfecte tragisch-romantische kostuumfilm, maar het zicht op het onderliggende drama wordt ontnomen door al die rozen en haarspeldjes en vazen.RTL 8, 20.30-23.05u.

Hot Fuzz (Nick Wright, 2007, GB). In deze politie- en actiefilmparodie worden vooral de Die Hard en Lethal Weapon-series gepersifleerd en speelt de Britse nationale identiteit een grote rol. Simon Pegg speelt een politieman die van Londen wordt overgeplaatst naar een door kleurrijke figuren bewoond dorpje. De botsing tussen de serieuze en ambitieuze Londense agent en de relaxte lokale dienders die niet willen geloven dat er een gevaarlijke moordenaar in hun lieflijke plaatsje huishoudt is erg leuk.RTL 7, 20.30-23.00u.

Surrogates (Jonathan Mostow, 2009, VS). In deze anti-utopische wereld maalt niemand meer om echt: de mensheid komt alleen nog als etalagepop de deur uit; Second Life is de realiteit geworden. FBI-agent Bruce Willis stuit via een moord op een morbide complot en heeft relatieproblemen: zijn vrouw, een schoonheidsspecialiste die robots zandstraalt en verft, praat alleen in robotgestalte met hem – bij ruzie zet ze zichzelf in de wachtstand. Zelfs Bruce Willis weet het slappe scenario geen leven in te blazen, maar de film heeft visuele charme. Veronica, 20.30-22.15u.

Die Frau, nach der man sich sehnt (Curtis Bernhardt, 1929, D). Onderschat, geluidloos melodrama met Marlene Dietrich, een jaar voordat ze in (de geluidsfilm) Der Blaue Engel zou doorbreken. Vanavond viert ze met minnaar Dr. Karoff (Fritz Kortner) vakantie nadat ze haar echtgenoot hebben vermoord. Als Udo Henning verliefd op haar wordt, probeert ze via hem van Karoff af te komen. In zijn laatste stomme film buit de regisseur zijn medium uit door aandacht voor details, kikvorsperspectieven en een eigenzinnige vertelstructuur. Arte, 23.30-00.50u.

You Kill Me (John Dahl, 2007, VS). Ben Kingsley is innemend en geestig als de sukkelige gangster Frank Falenczyk, een drankzuchtige beroepsmoordenaar die door zijn maffiabaas gedwongen wordt bij de AA te gaan. De in moderne film noir gespecialiseerde regisseur John Dahl slaat de plank nogal mis met onwaarschijnlijkheden in het scenario, weinig verassende bijfiguren en te directe pogingen tot oneliners. RTL 7, 23.30-01.15u.

Informatief

Natuur op 2: de libel – mooi of monsterlijk. Het leven van de libelle is kort en hevig, maar nooit saai. Als jongen al jagen ze onder water en vallen daarbij zelfs vissen aan. Na de metamorfose is het een gevleugeld monster met een voorliefde voor waterjuffers. De mannetjes zijn agressieve tirannen; de vrouwtjes houden zich in deze EO-uitzending louter bezig met eitjesleggen. Ned.2, 19.55-20.25u.

De Nieuwe Rembrandt. Serie programma’s waarin een vakjury werk van 100 kunstenaars beoordeelt en daaruit 20 talenten selecteert. Na een tweede ronde zijn er nog tien kunstenaars in de running. Vanaf dan krijgen zij iedere week een opdracht. Aan het eind van de reeks blijven er 3 over. Zij strijden in de finale om de eretitel. Het werk van de winnaar zal worden geëxposeerd in Gemeentemuseum Den Haag. Ned.2, 20.25-21.05u.

En direct de notre passé: La grande famine. Documentaire over de grote hongersnood in Zwitserland in 1816. In Hongarije was de sneeuw die winter al kastanjekleurig, in Italië rood. Oorzaak: jarenlange hoge activiteit van een aantal vulkanen, met als klap op de vuurpijl de uitbarsting van de Indonesische Tambora in april 1815. Gevolg: extreem zware stormen, langdurige regenval, overstromende rivieren. Zonder ondertiteling. TV5, 22.40-23.00u.

Amusement

Une lubie de monsieur Fortune. Tv-film over jonge missionaris (Grégori Derangère) die begin 20ste eeuw in Polynesië de inwoners komt kerstenen. Maar het omgekeerde gebeurt: naarmate hij met de Polynesiërs omgaat en hun cultuur leert kennen, valt hij van zijn geloof af. Humanistische film over waarden en het respecteren van de ander. Nederlands ondertiteld.TV5, 21.00-22.40u.

Model in 1 dag. Nieuwe reeks uitzendingen van het programma waarin fotografen/modellenscouts Otto van den Toorn en Nancy Schoenmakers ieder een meisje van de straat plukken, haar met behulp van een visagist en stylist omtoveren tot model en zo mooi mogelijk fotograferen in drie verschillende outfits. De winnares wordt opgenomen in het bestand van een modellenbureau en krijgt een fotoshoot voor de opbouw van haar porfolio. Net 5, 21.25-22.25u.