Rechter wijst onschendbaarheid Strauss-Kahn af - civiele zaak gaat door

Strauss-Kahn vorig jaar in de rechtbank in New York. Foto Reuters / Allan Tannenbaum

Dominique Strauss-Kahn kan worden berecht in de civiele rechtszaak die kamermeisje Nafissatou Diallo tegen hem heeft aangespannen. Dat heeft een rechter in New York besloten. Volgens de rechter kan de oud-IMF-topman zich niet beroepen op diplomatieke immuniteit. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Post.

Diallo (33) beschuldigt Strauss-Kahn van verkrachting. Strauss-Kahn (62) stond vorig jaar al terecht voor poging tot verkrachting van Diallo, werkzaam in een hotel in New York, maar de strafzaak werd toen geseponeerd omdat de aanklagers twijfelden aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje. Die startte vervolgens een civiele rechtszaak tegen Strauss-Kahn.

Vorige maand werd de voormalige IMF-topman in Frankwijk wel in staat van beschuldiging gesteld omdat hij wordt verdacht van het inhuren van prostituees, organiseren van orgieën in hotels in Frankrijk en België en betrokkenheid bij een “georganiseerde bende”. Strauss-Kahn ontkent de aantijgingen. Volgens zijn advocaat Richard Malka is zijn cliënt “onschuldig” en heeft de voormalige IMF-chef nooit geweten dat de vrouwen waarmee hij in deze zaak in aanraking kwam “prostituees” waren.

De aanranding in 2003 waarvan een Franse schrijfster Strauss-Kahn vorig jaar beschuldigde, leidde ook niet tot vervolging. Strauss-Kahn bekende, maar de openbare aanklager in Parijs liet de zaak vallen omdat de strafbare feiten verjaard waren.

    • Lex Boon