Le Pen: ik kies niet voor Hollande of Sarkozy, maar stem blanco

French far right party Front National (FN) candidate Marine Le Pen gestures after delivering a speech in May 1, 2012 at the Opeara square in Paris, during the party's celebrations of Joan of Arc, marking this year her 600th birth anniversary. Anti-immigrant candidate Marine Le Pen, knocked out in the 2012 presidential election, on April 22 first round, after scoring a record 18 percent of votes, helds today her yearly own rally in Paris. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Marine Le Pen maakt een gebaar richting haar publiek na het geven van een toespraak. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Front National-leider Marine Le Pen kiest niet tussen François Hollande en Nicolas Sarkozy, maar zal een blanco stem uitbrengen aankomende zondag tijdens de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dat zei ze zojuist in een toespraak.

Le Pen sprak tot enkele duizenden aanhangers op de Place de l’Opéra in Parijs op de traditionele 1-mei-viering:

“Ik heb mijn keuze gemaakt. Jullie zullen je eigen keuze maken.”

Sarkozy moet Le Pen-kiezers overtuigen op hem te stemmen

De tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gaat tussen Sarkozy en zijn socialistische tegenstrever Hollande, die tijdens de eerste ronde de meeste stemmen kreeg. De rechts-nationalistische Le Pen werd de op twee na grootste partij met ruim 18 procent van de stemmen, een record voor Front National. In de race naar het Elysée is het voor Sarkozy van belang zoveel mogelijk kiezers van Le Pen te overtuigen op hem te stemmen. Een rechts discours is onvermijdelijk, maar zonder daarbij de kiezers uit het centrum af te stoten.

‘Hollande spreekt al bijna op presidentiële toon’

Sarkozy richt zijn pijlen ondertussen op de Parijse elite en de media, zo schreef onze correspondent Dirk Vandenberghe eerder. Hij klinkt daarbij soms als Marine Le Pen en partijgenoten vrezen dat de verrechtsing van Sarkozy een gevaarlijke gok is:

“Hij jaagt er kiezers uit het centrum, die in de eerste ronde voor François Bayrou (9,1 procent) hebben gestemd, mee weg richting Hollande. En ook niet alle kiezers van Le Pen overwegen een stem voor Sarkozy. Een groot deel blijft thuis, en 15 tot 20 procent kiest voor Hollande, uit ontevredenheid over de voorbije vijf jaar. Die anti-Sarkozystemmen maken het debat voor Hollande een stuk gemakkelijker. Een sussende mededeling over het ‘onder controle houden van de immigratie’,over de strijd tegen illegale immigratie en een hint over de handhaving van het boerkaverbod lijken voor de socialist te volstaan om voldoende Le Pen-kiezers aan boord te houden. Hollande spreekt nu al bijna op presidentiële toon, merkte zelfs de commentator van het rechtse Le Figaro op.”