Seks is eigenlijk niets (meer) voor lijfwachten

Op reis krijgen lijfwachten van de Amerikaanse president voortaan agenten mee die op hun seksuele gedrag moeten letten. Zelfs Obama steekt er de draak mee.

In zijn speech voor het diner van Witte Huis-correspondenten, zaterdag, maakte president Obama er grappen over. „Ik moet gaan”, zei hij, in de enige jaarlijkse toespraak waarin een president zichzelf op de hak neemt. „Ik moet de jongens van de Secret Service op tijd thuisbrengen. Hun nieuwe avondklok gaat in.”

Los van Obama’s grappen wordt er in Washington weinig gelachen om de seksaffaire die het imago van de Amerikaanse veiligheidsdienst in korte tijd beschadigd heeft. Het debat, over prostitutie, over de dienst, staat niet stil. Het is alsof, merkte een verbaasde blogger op, Amerika zich nu pas realiseert dat ook lijfwachten mensen zijn.

Drie weken geleden, daags voor de aankomst van Obama in de Colombiaanse stad Cartagena voor de Top van de Amerika’s, gingen twaalf Secret Service-agenten en een groep Amerikaanse militairen uit met zo’n twintig prostituees. Ze gingen drinken, dansen en eindigden de nacht op hotelkamers. Vermoedelijk had nooit iemand hiervan gehoord, als niet een van de agenten weigerde het gevraagde bedrag van 800 dollar te betalen. Hij bood de vrouw 28 dollar. Er ontstond ruzie en de lokale politie kwam erbij.

De veiligheidsagenten zijn op drie na ontslagen of overgeplaatst. Maar helemaal logisch is dat niet. Hun gedrag was volgens minister van Nationale Veiligheid Napolitano „onvergeeflijk”, maar onduidelijk is of het niet mocht. De mannen waren op dat moment vrij en prostitutie is legaal in Cartagena.

De agenten waren misschien ‘domkoppen’ (het woord dat Obama gebruikte), wellicht de ‘losers van de week’ (The Washington Post), maar welke wet is er nu overtreden? Amerikaanse media laten geen detail onbesproken. De vrouw van een van de agenten is geïnterviewd (ze blijft bij haar man), de ontevreden prostituee is opgespoord (en ondergedoken) en de Colombiaanse regering heeft geïrriteerd gevraagd of het iets minder kan met prostitutieverhalen uit Cartagena, een fraai gerestaureerde koloniale stad aan zee die ook veel anders te bieden heeft.

De affaire past niet bij het schone imago dat de Secret Service in Amerika heeft. Senator Chuck Grassley waarschuwde voor de import van, zoals hij het zag, een Russisch fenomeen in Amerika: agenten die tegenover mooie vrouwen loslippig worden.

De dienst moet nu striktere regels naleven op buitenlandse reizen. Voortaan mogen er geen ‘buitenlanders’ (lees: prostituees) meer mee naar hotelkamers. Op sommige reizen zullen ervaren agenten meereizen die de beveiligingsagenten in de gaten moeten houden. Verder moeten ze een cursus ethiek volgen voor ze een minister of president vergezellen op een buitenlandse reis. Alcohol mag alleen met mate gedronken worden.

Tegelijkertijd werden foto’s gepubliceerd van een zeldzaam uitgelaten minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken, die in Cartagena bier dronk en danste. Het leek wel alsof Clinton auditie deed voor (MTV-realityshow) Jersey Shore, zei commentator Nile Gardiner op het conservatieve Fox News.

De suggestie van een wild levende hofhouding rond Obama kan in het preutse deel van Amerika licht ontvlambaar blijken. Op die manier kan de kwestie rond de Secret Service nog terugslaan op de president. Maar ook over Clinton was Obama zaterdag in zijn rede vooralsnog laconiek: „Vier jaar geleden voerde ik nog een hard gevecht met Hillary Clinton [om de Democratische nominatie]. Nu blijft ze me maar dronken sms’jes sturen uit Cartagena.”

    • Guus Valk