Schending wapenstilstand Syrië ‘neemt af door waarnemers’

VN-waarnemers verlaten een hotel in Damascus om delen vna de stad te inspecteren waar veel protestacties tegen het regime van Assad plaatsvonden. Foto Reuters/Khaled al- Hariri

Zowel de militaire troepen van de Syrische president Bashar al-Assad als oppositiebewegingen hebben vandaag wederom bomaanslagen gepleegd die zeker veertig mensen het leven hebben gekost. Dat meldt Herve Ladsous, VN-chef van vredesoperaties volgens persbureau Reuters.

Gisteren zouden er ook acht doden zijn gevallen en zo’n honderd mensen gewond zijn geraakt bij aanslagen. Ladsous benadrukte vandaag wel dat sinds de aanwezigheid van de 34 VN-waarnemers het geweld in hevigheid afneemt.

In de steden die de waarnemers hebben mogen bezoeken zijn zware wapens aangetroffen door de waarnemers, zowel bij militairen troepen van Assad als bij oppositieleden:

“Beide partijen houden zich nog altijd niet aan het geldende staakt-het-vuren. Ze zullen allebei grotere stappen moeten gaan zetten om beëindiging van het geweld te kunnen garanderen. Wel is een deze steden een afname merkbaar in hevigheid van het geweld sinds de waarnemers zijn gearriveerd. Het effect is nog relatief klein, maar de waarnemers hebben een merkbare impact.”

Staat en oppositie geven elkaar de schuld van geweldplegingen

De staatstelevisie toonde gisteren uiteengereten lijken na aanslagen op de inlichtingendiensten in Idlib in het noorden van het land en gaf “terroristen” de schuld. De oppositie op haar beurt suggereerde, zoals zij altijd doet bij aanslagen op regeringsdoelen, dat de autoriteiten zelf de daders zijn om de oppositie in diskrediet te brengen.

Tegen het persbureau Reuters zeiden rebellen uit de provincie Idlib dat ze toenemend zelfgemaakte bommen gebruiken in de strijd tegen het regime van president Assad, omdat ze te weinig geweren hebben. Ze benadrukten hierbij wel dat hun bommen alleen tegen militaire doelen zijn gericht, nooit civiele. “We zijn geen moordenaars, we verdedigen onszelf”, zei een woordvoerder van een rebellengroep die zich het Syrische Bevrijdingsleger noemt.

Ban Ki-moon riep opnieuw op om ‘alle geweld te staken’

De wapenstilstand maakt onderdeel uit van het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan en is sinds twee weken van kracht. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, riep vandaag wederom “alle partijen op het gewapend geweld in alle vormen onmiddellijk te staken en volledig mee te werken aan het werk van de waarnemersmissie van de VN”.

Ook de chef van de waarnemersmissie, de Noorse generaal Robert Mood, riep zondag na zijn aankomst in Damascus op tot kalmte: “De waarnemers kunnen niet alleen alle problemen oplossen.” Ladsous meldde vandaag dat voor het einde van deze maand het aantal aanwezige waarnemers moet zijn opgelopen van 34 naar 300 om toe te zien op naleving van het vredesplan, waar president Assad vorige maand mee akkoord ging.

Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, schreef eerder dat de regering van Assad de uitvoering van het vredesplan in de weg staat:

“Annans idee is dat het geweld dusdanig kan worden verminderd dat een dialoog kan beginnen tussen oppositie en regime over hervormingen en een overgang naar een acceptabeler bewind. Het grote probleem is dat de regering van president Assad best wil praten en ook te allen tijde klaar staat om hervormingen te beloven, maar heeft aangetoond koste wat het kost aan de macht te willen blijven. Het grootste deel van de oppositie wil helemaal niet praten, of als het dan moet, alleen over het aftreden van Assad en zijn bewind. Maar dat staat niet in Annans plan.”