Saoedi-Arabië sluit ambassade in Egypte

Na Egyptische protestdemonstraties tegen de gevangenhouding van een Egyptische advocaat in Saoedi-Arabië hebben de Saoedische autoriteiten afgelopen weekeinde de ambassadeur uit Kairo teruggeroepen en alle diplomatieke vertegenwoordigingen in Egypte gesloten. Het is de eerste openbare ruzie tussen de twee landen sinds de opstand in Egypte die meer dan een jaar geleden president Mubarak ten val bracht. Mubarak was een nauwe bondgenoot van de Saoedische leiders, die de daaropvolgende verkiezingswinst van de Moslimbroederschap met grote zorg bekijken.

De Egyptische militaire raad liet direct weten zich in te spannen de ruzie op te lossen. De voorzitter van de raad, veldmaarschalk Tantawi, zei contact te hebben opgenomen met de Saoediërs naar aanleiding van hun „verrassende besluit”.

De Saoediërs reageerden na dagen van aanzwellende, door de Moslimbroederschap gesteunde protesten bij de ambassade en de consulaten tegen de arrestatie op 17 april van Ahmed al-Gezawi. Riad zegt dat hij is gearresteerd wegens het bezit van 21.000 pillen van een verboden geneesmiddel. Maar volgens Egyptische activisten werd hij bij zijn aankomst in Jeddah voor een pelgrimstocht gearresteerd om een eerder bij verstek uitgesproken gevangenisstraf van een jaar wegens belediging van koning Abdullah uit te zitten.

Gezawi had een proces aangespannen in Egypte tegen koning Abdullah wegens de vermeend arbitraire detentie van honderden Egyptenaren in Saoedi-Arabië. De woede over de zaak-Gezawi in Egypte wordt gevoed door de onvrede over de behandeling van de miljoen gastarbeiders in Saoedi-Arabië. (Reuters, AP)