Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Samsung de grootste, Apple de rijkste

In aanloop van de introductie van de Galaxy SIII, deze week in Londen, blijkt dat Samsung Apple heeft ingehaald als grootste smartphonemaker. Maar 7 miljoen dollar winst per uur maken, dat lijkt  voorlopig alleen voor Apple weggelegd -mede dankzij slim gebruik van de voordelige belastingtarieven in onder meer Nederland en Ierland.

Big Business of Apple
Created by: BusinessDegree.net

Apple verkocht in het eerste kwartaal 35 miljoen iPhones, Samsung naar schatting 44 miljoen smartphones [42,2 miljoen volgens IDC] – vooral de apparaten die draaien op Googles besturingssysteem Android. Het Koreaanse bedrijf maakte vrijdag geen verkoopvolumes bekend maar volgens onderzoeksbureaus sleet Samsung in totaal ruim 93 miljoen telefoons. Daarmee is Samsung Nokia voorbij als grootste fabrikant van mobieltjes. Nokia is door twee kredietbeoordelaars afgeschreven als ‘junk’-aandeel. Ook met Research in Motion gaat het bergafwaarts, ondanks de eerste prille preview van BlackBerry 10.

Bij Samsung is de smartphonedivisie snel uitgegroeid tot het dominante bedrijfsonderdeel: de helft van de 30 miljard euro kwartaalomzet komt van de divisie IT & Mobile Communications. Diezelfde tak levert bijna driekwart van de winst. De productie van Samsung tv’s, geheugen en beeldschermen steekt er mager bij af. Maar dankzij die gezonde mobiele divisie blijft Samsung de ellende bespaard die Japanse concurrenten als Sony, Panasonic en Sharp moeten ondergaan.

Bij Apple is de iPhone goed voor meer dan de helft van de omzet (16 miljard euro). De iPad voegt daar nog eens 5 miljard euro aan toe. Als je de verkopen van tablet pc’s en smartphones bij elkaar optelt is Apple wat betreft omzet nog wel groter dan Samsungs mobiele divisie.  Apples netto kwartaalwinst (8,8 miljard euro op 29 miljard omzet) nog uit boven die van Samsung (3,3 miljard euro op 30 miljard euro omzet).

Wie achterhaalt de iPad?

Apple en Samsung leiden de mobiele revolutie nek-aan-nek. Want al is Android het best verkopende mobiele besturingssysteem op telefoons, Samsung kan Apple niet bijbenen op de tabletmarkt. In de VS is de Amazon Kindle Fire de meest succesvolle iPad-concurrent, blijkt uit de jongste cijfers: dat apparaat beslaat 54 procent van de Android-markt voor tablet pc’s.

Het succes van Kindle Fire is een doorn in het oog van Google: Amazon gebruikt het gratis Android als besturingssysteem, in een ingrijpend verbouwde versie. Zo wordt Googles eigen uitvinding ingezet door een concurrerend platform voor de verkoop van boeken, films en muziek. Amazon meldde een omzetgroei van 34 procent, dankzij een stijgende vraag naar digitale media. En het Kindle-imperium wordt uitgebreid naar Europa.

Google staat onder druk nu het door Oracle is gedagvaard: er zouden in Android ongeoorloofd regels Java-code gebruikt zijn. Daarnaast dreigt in de VS een nieuwe zaak tegen mogelijk machtsmisbruik. Maar Google heeft vooral te vrezen van Facebook. Dat telt 900 miljoen gebruikers en zet dat leger aan eyeballs in om nieuwe mediapartners aan te trekken. Met een Facebook-app vliegt het bezoek aan een webdienst omhoog, is de boodschap. Daardoor wordt Googles zoekmachine – nu vaak hofleverancier van webverkeer – minder relevant. Facebooks resultaten over het eerste kwartaal waren niet indrukwekkend. Maar de cijfers van Facebooks belangrijkste partner, spelletjesmaker Zynga, wel.

Met de beursgang van Facebook in zicht komt ook Microsoft in beweging. Volgens Amerikaanse media probeerde de softwarefabrikant zijn zoekmachine Bing te slijten, in ruil voor een groter belang dan de 1,8 procent die Microsoft nu in Facebook heeft. Microsofts internetdivisie blijft een verliespost en de mogelijkheden voor een zelfstandig Bing lijken beperkt.

Naar verluidt heeft Facebook oprichter Mark Zuckerberg vriendelijk bedankt voor het aanbod. Hij deed immers net een impulsaankoop – foto-app Instagram voor 1 miljard dollar – en heeft zijn handen vol aan zijn uitdijende netwerk: niet meer dan één miljardenovername per maand, alstublieft.