Praten met je vader in de cel

Documentairemaakster Janina Pigaht met haar opa, ex-SS’er.

Ouders in de lik Ned. 3, 21.50 – 22.30 uur

Precious is negentien. Ze studeert, heeft de hobby’s en zorgen van een gewone 19-jarige. Toch heeft ze ook zorgen waar maar weinigen om haar heen van weten of veel ervaring mee hebben. Haar vader zit in de gevangenis. Toen hij zes jaar geleden werd opgepakt, keerde de buurt zich tegen haar. Vrienden wilden niet meer met haar omgaan en ouders maakten onaardige opmerkingen.

Nu wordt ze er niet meer om gepest, maar een normale puberteit kon ze nooit hebben. Ze raakte vader en vrienden kwijt, en heeft door korte bezoekuren nooit de tijd om goed met haar vader te praten. In het TROS-programma Ouders in de lik gaan jongeren als Precious in gesprek met hun gevangen ouder, om problemen bespreekbaar te maken.

Claudia Schoemacher begeleidt de jongeren. In Het mooiste meisje van de klas vertelde ze voor het eerst dat haar vader in de gevangenis had gezeten. Sindsdien zet ze zich in voor kinderen van gedetineerden. Die kinderen worden vaak slachtoffer van de daden van hun ouder, door de reactie van de omgeving of schaamte.

In korte afleveringen krijgen we een interessant en emotioneel inkijkje in de levens en gevoelens van de jongeren, wordt het gesprek voorbereid en in de gevangenis gevoerd. Het programma zou ook wel een half uur langer mogen duren. Niet om nog langer naar hetzelfde te kijken, maar omdat dit onderwerp wel wat meer diepgang verdient. Zodat het taboe niet alleen wordt gezien, maar ook aangepakt.

    • Anouk van Kampen