Persvrijheid in de wereld voor het eerst in acht jaar stabiel

De persvrijheid in de wereld is stabiel. Het is voor het eerst in acht jaar dat de persvrijheid niet kleiner is geworden, blijkt uit een vandaag verschenen rapport (pdf) van Freedom House.

De stabiele persvrijheid is grotendeels te danken aan de Arabische Lente. In landen als Tunesië, Egypte en Libië kon de pers door de val van autoritaire leiders bloeien. Maar in andere landen is de persvrijheid als gevolg van de Arabische Lente juist verkleind. China en landen in Afrika en het Midden-Oosten censureerden nieuws over de opstanden. Regimes die de Arabische Lente in hun eigen land willen onderdrukken, maken zich schuldig aan ‘ernstige intimidaties’, meldt het rapport.

Minder persvrijheid in de VS

Zoals gewoonlijk scoren westerse democratieën het best wat betreft persvrijheid, maar de Verenigde Staten zijn gezakt. Dat komt door de harde aanpak van journalisten die verslag deden van de Occupy-protesten op Wall Street. In het rapport (pdf) van Reporters Without Borders uit januari, zakten de VS al van de twintigste naar de zevenenveertigste plek op de wereldranglijst voor persvrijheid.

In Birma, dat een democratische koers is ingeslagen, is de persvrijheid toegenomen. Ook Italië is het beter gaan doen door het aftreden van premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi, al is het nog wel het enige land in West-Europa dat slechts gedeeltelijk vrij is. Chili en Hongarije hebben in plaats van een vrije pers nu nog slechts een gedeeltelijk vrije pers.

In 66 van de 197 onderzochte landen is de pers volgens Freedom House vrij, in 72 landen gedeeltelijk vrij en in 59 landen niet vrij. In acht landen is het rampzalig slecht gesteld met de persvrijheid. Dat zijn Wit-Rusland, Cuba, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Turkmenistan en Oezbekistan.

Het in de VS gevestigde Freedom House doet onderzoek naar en zet zich in voor democratie, politieke vrijheid en mensenrechten. Het rapport verschijnt twee dagen voor de internationale dag van de persvrijheid, die in Nederland plaatsvindt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daarbij zal onder andere worden ingegaan op slechte positie van de pers in Latijns-Amerika.

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is slechts twee procent van de pers vrij. De overige statistieken staan hier.