Oud-strijders boos om ‘nepveteranen’ in defilé

Britse veteranen van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Veteranendag in Wageningen in 2010. Foto Hollandse Hoogte / Otto Snoek Britse veteranen van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Veteranendag in Wageningen in 2010. Foto Hollandse Hoogte / Otto Snoek

De geplande deelname van zelfbenoemde ‘Koude Oorlogveteranen’ aan het 5 mei-défilé in Wageningen zet kwaad bloed bij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook deelnemers aan de missies in Irak en Afghanistan zien hun deelname absoluut niet zitten, schrijft De Telegraaf vanochtend.

Bij de belangenvereniging voor militairen die dienden tijdens de Koude Oorlog, Kovom, kunnen oud-militairen onofficiële onderscheidingen kopen. Die spelden ze tijdens het defilé op. De belangenvereniging probeerde een officiële status te verwerven, maar die poging strandde volgens de krant omdat tussen 1949 en 1991 nooit een oorlogshandeling is verricht.

Toch mogen de oud-militairen uit de Koude Oorlog dit jaar in het defilé meelopen. “Behalve bij de bevrijding, staan we ook stil bij het behoud van onze vrijheid. Daar heeft de Koude Oorlog een rol bij gespeeld”, zegt coördinator van het Comité 4 en 5 mei Wageningen in de krant. De deelname van de Kovom-groep wordt na afloop geëvalueerd, waarna wordt bepaald of die voor herhaling vatbaar is.

De glimmende ‘nepmedailles’ van de zogenoemde ‘Brezjnev-bestrijders’ roepen volgens de krant extra weerstand op bij de ‘echte’ veteranen die in een oorlog dienden. De onder bittere omstandigheden verdiende echte onderscheidingen zouden maar schraal afsteken bij de ‘fantasieonderscheidingen’ van Kovom. Met de nepmedailles zouden de ‘charlatans’ het applaus van de echte oud-strijders wegstelen.