Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ook Spies kandidaat-lijsttrekker CDA - ‘zeer serieuze kanshebber’

Liesbeth Spies spreekt de aanwezige CDA'ers toe tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart vorig jaar. Ze wordt geflankeerd door fractievoorzitter Sybrand Van Haersma Buma, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Elco Brinkman en vice-premier Maxime Verhagen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Ook demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken stelt zich verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat hebben bronnen bevestigd aan NRC Handelsblad.

Spies maakt later vandaag officieel bekend dat ze zich verkiesbaar stelt voor het lijsttrekkerschap van het CDA.

Update 11.30 uur: Het CDA heeft zojuist in een persbericht bekendgemaakt dat Spies inderdaad kandidaat-lijsttrekker is. Ze zegt in een verklaring:

“Met hart en ziel stel ik mij kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Met het strategisch beraad heeft het CDA een nieuwe koers bepaald. Met deze verkiezing zetten we een volgende stap. Het CDA zit in mijn bloed. Juist nu wil ik niet langs de kant blijven staan.”

Spies “zeer serieuze kanshebber

Volgens onze politiek redacteur Freek Staps is Spies een “zeer serieuze kanshebber”.

“Ze is vrouw en daarmee tot nu toe de enige vrouwelijke kandidaat-lijsttrekker. Daarnaast is ze wel bekend in Den Haag maar niet ‘besmet’ door dit kabinet, omdat ze pas kort minister is. Ze draagt niet de erfenis van de PVV-samenwerking met zich mee.”

Als Spies de lijsttrekkersverkiezingen wint is ze de eerste vrouw die de partij gaat leiden.

Spies is vierde kandidaat-lijsttreker

Spies is de vierde kandidaat-lijsttrekker. Vorige week maakten CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en Marcel Wintels, interim-manager van Amarantis bekend dat zij zich kandideren. Ook het relatief onbekende Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink meldde zich.

Volgens Staps zijn Haersma Buma, Wintels en Spies goede kanshebbers.

“Ze hebben alle drie hun eigen verkooppunten. Ik zou mijn geld er niet zomaar op in durven zetten wie de nieuwe lijsttrekker gaat worden.”

Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt liet vorige week op Twitter weten zich toch niet verkiesbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap van het CDA.

Hoe kiest het CDA de nieuwe leider?

De leden van het CDA mogen hun eigen leider aanwijzen. Na dagen van commotie binnen de partij besloot het bestuur vorige week woensdag tot een lijsttrekkersverkiezing. Kandidaten kunnen zich tot 4 mei aanmelden. Een commissie toetst of de kandidaten voldoen aan de opgestelde profielschets (pdf). De uitslag van de eerste ronde is op 18 mei.

De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan dan door naar een nieuwe stemronde. Op vrijdag 1 juni wordt de nieuwe leider dan bekendgemaakt. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni houdt het CDA een partij- en verkiezingscongres.