Obama de commander-in-chief, de les van George W. Bush

Een jaar geleden voerden Amerikaanse commando’s een geheime aanval uit op een compound in het Pakistaanse Abbottabad, waarbij Osama Bin Laden werd gedood. Zoals iedereen in Washington al had verwacht, grijpt president Obama de dood van Bin Laden aan voor wat campagnevuurwerk.  Het beeld van Obama als commander-in-chief gaan we nog vaak terugzien, want hij

Een jaar geleden voerden Amerikaanse commando’s een geheime aanval uit op een compound in het Pakistaanse Abbottabad, waarbij Osama Bin Laden werd gedood. Zoals iedereen in Washington al had verwacht, grijpt president Obama de dood van Bin Laden aan voor wat campagnevuurwerk.  Het beeld van Obama als commander-in-chief gaan we nog vaak terugzien, want hij kan ermee laten zien dat hij de buitenlands-politieke ervaring heeft die Mitt Romney mist. Obama’s campagne gaat bovendien nog een stap verder: is Mitt Romney wel iemand die zo’n cruciale beslissing zou durven nemen?

Kijk eens naar dit spotje, dat sinds een paar dagen verspreid wordt door team-Obama:

http://www.youtube.com/watch?v=AYykD6_OHO0

De suggestie is weinig subtiel. Als Romney president was geweest, had Bin Laden nog geleefd. Het is politiek zwaar geschut, die doet denken aan de omstreden campagnespot ’3 AM’ van Hillary Clinton uit 2008: wie vertrouw je, als in het holst van de nacht onheil uitbreekt, je kinderen toe? Zij probeerde, ironisch genoeg, juist het gebrek aan ervaring van Obama te verzilveren. (Clinton én Obama keken de kunst af bij George W. Bush, die in 2004 succesvol de campagne van John Kerry frustreerde met de boodschap dat een land in oorlog een ervaren leider nodig heeft.)

Mitt Romney zit in een lastige situatie. Hij kan onmogelijk de dood van Bin Laden debunken. Aan de andere kant kan hij ook niet over zich heen laten lopen. En dus heerst er verwarring over de strategie van de Republikeinen. Romney feliciteerde vanmorgen Obama op Twitter vandaag nogmaals:

I commend those who planned and conducted the bin Laden raid a year ago, and I applaud President Obama for approving the mission.

Het Romney-campagneteam kwam met een minder vriendelijk antwoord:

It’s unfortunate that President Obama would prefer to use what was a good day for all Americans as a cheap political ploy. President Obama’s feckless foreign policy has emboldened our adversaries, weakened our allies, and threatens to break faith with our military. While the Obama administration has naively stated that ‘the war on terror is over,’ Gov. Romney has always understood we need a comprehensive plan to deal with the myriad of threats America faces.

John McCain, kandidaat in 2008, rekende op Fox News af met de spot. Het was ‘goedkoop‘, zei hij, om het succes politiek uit te buiten. Hij kreeg steun uiit onverwachte hoek, van hoofdredacteur Arianna Huffington van The Huffington Post. Zij zei op CBS News:

I agree with the Romney campaign. I think that using the Osama bin Laden assassination, killing the great news that we had a year ago in order to say basically that Obama did it and Romney might not have done it, which is the message. … I don’t think there should be an ad about that.

 

    • Guus Valk