Noorse wereldkampioen zwemmen Alexander Dale Oen (26) overleden

Oen viert zijn wereldtitel schoolslag in 2010. Foto AP/Michael Sohn

De Noorse zwemmer en regerend wereldkampioen op de honderd meter schoolslag Alexander Dale Oen is vanochtend op 26-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. Oen was op trainingskamp in Arizona. Dat verklaart de Noorse Zwemfederatie vandaag tegenover persbureau AP.

Vanochtend vroeg is de zwemmer roerloos aangetroffen in de douche van zijn hotelkamer, zo meldt de Noorse site Aftenposten.no. Hij is hierop meegenomen naar het Flagstaff Medical Center, waar hij officieel dood is verklaard. De zwemmer zou kort hiervoor via skype nog met zijn familie hebben gesproken, zonder dat iets erop wees dat hem iets mankeerde. Op Twitter kondigde hij gisteren aan dat hij met enkele dagen terug zou keren naar Noorwegen:

Twitter avatar alexdaleoen Alexander Dale Oen 2 days left of our camp up here in Flagstaff,then its back to the most beautiful city in Norway.. #Bergen

De Noorse zwemcoach Petter Loevberg reageert geschokt tegenover AP:

“We zijn allemaal in shock. Dit is een onwerkelijke ervaring voor het hele team hier. Onze gedachten gaan in eerste plaats uit naar zijn familie, die Alexander veel te vroeg kwijtraakt.”

De Nederlandse zwemmer Sebastiaan Verschuren reageert vanmiddag via Twitter eveneens geschrokken op het nieuws:

Twitter avatar sverschuren SebastiaanVerschuren Fuck ik ben echt in shock. Op trainingsstage in Amerika en ineengestort onder de douche? Wat is er in godsnaam gebeurd. #alexanderdaleoen

Oen werd vorig jaar uitgeroepen tot Europees zwemmer van het jaar door de Europese zwembond LEN. Met zijn overwinning op de honderd meter schoolslag won hij de eerste wereldtitel in het langebaanzwemmen voor Noorwegen ooit. Ook op het EK kortebaan won hij vorig jaar goud op de 100 meter schoolslag. In 2008 won hij de zilveren medaille op de Olympische Spelen van Beijing.

Het trainingskamp in Arizona maakte onderdeel uit van Oens voorbereidingen op de Spelen in Londen waar hij als een van de grote kanshebbers werd gezien op een medaille, eveneens op de honderd meter schoolslag.

In de zomer van 2009 meldde de NOS over Oen dat hij besloot niet in een ‘snel pak’ te zwemmen, net als de andere favorieten: