Noord-Korea wenst Nederland ‘voorspoed’ - ‘geen uniek gebaar’

Kim Yong Un (links) samen met Kim Yong Nam tijdens een militaire parade in het kader van de honderdste verjaardag van de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Il-Sung. Foto AFP/Ed Jones

Kim Yong Nam, een Noord-Koreaanse staatsman, heeft ter ere van onze ‘nationale feestdag’ Koninginnedag een boodschap aan Koningin Beatrix gestuurd.

Nam stuurt haar namens zijn land hartelijke groeten en wenst Nederland ‘ontwikkeling en voorspoed’ toe. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vandaag:

De wensen van Nam zijn op 26 april verstuurd naar de koningin. Volgens Floris van Straaten, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, is de boodschap vanuit het communistische land “niet uniek”:

“Het klinkt best opmerkelijk, een persoonlijk bericht aan de koningin gericht, maar het is niet ongebruikelijk voor Noord-Korea om een dergelijke boodschap te versturen. Het is niet alom bekend, maar Nederland onderhoudt al enige tijd diplomatieke betrekkingen met het land. Andere landen waarmee Noord-Korea contact onderhoudt, zoals Duitsland, ontvangen ook dergelijke officiële wensen van voorspoed van Kim Yong Nam.”

In het kader van de politieke banden tussen Nederland en Noord-Korea bezocht een ambtenaar van Buitenlandse Zaken Noord-Korea vorig jaar nog, zo vertelt Van Straaten:

“Deze ambtenaar was daar vooral om Noord-Korea van politiek advies te voorzien. Zo bracht de ambtenaar tijdens het bezoek de opmerkelijke tip over om een land als Birma als voorbeeld te nemen als het gaat om politieke hervormingen. Hoeveel invloed zo’n advies heeft is natuurlijk maar de vraag.”