Nóg een keer afkicken van Oprah

TLC zendt Oprah: Behind the Scenes uit. De serie biedt een kijkje achter de schermen van de Oprah Winfrey Show, die vorig jaar stopte.

In this photo provided by Harpo Productions Oprah Winfrey waves as her show taped for the last time Tuesday, May 24, 2011, in Chicago. The show, which aired Wednesday, was all about the one thing that made her a billion-dollar success: the unique connection she made with millions of viewers for 25 years. (AP Photo/Harpo Productions, George Burns) AP

Redacteur Media

Nee…was ze net weg…is ze weer terug! Vorig jaar nam Oprah Winfrey met veel bombarie afscheid van haar fans. Met grote shows in het Chicago’s United Center, waar vele sterren optraden, en ook nog één allerlaatste aflevering, genaamd The Farewell Final Show, liet Oprah na 25 jaar haar beroemde praatprogramma achter zich. Een waardig einde voor een talkshow.

Maar nu komt Oprah terug met een nieuw programma. Sinds gisteren zendt de vrouwenzender TLC Oprah: Behind the Scenes uit. De serie, die vorig jaar werd gemaakt gedurende de voorbereidingen van het afscheidsseizoen, biedt een kijkje achter de schermen van de Oprah Winfrey Show.

De eerste aflevering wordt ingeleid door Oprah zelf die vol trots vertelt hoe haar productiemaatschappij Harpo, opgezet in 1984 met ‘vier vrouwen en een homo’ inmiddels is uitgegroeid tot een volwassen bedrijf met maar liefst 464 medewerkers. Vervolgens wordt producent Suzie Salata voorgesteld, een blonde vrouw van middelbare leeftijd met twee hondjes die de drijvende kracht achter Oprah’s show blijkt te zijn. Samen met twee producenten smeedt zij het plan om Oprah’s allertrouwste volgers, die naar de studio komen voor de laatste show, te verrassen met een onverwacht cadeau: een reis naar Australië.

De aankondiging voor deze reis moet op spectaculaire wijze worden gebracht. En dus wordt er een half vliegtuig in de studio gebouwd en laat Oprah ‘her good friend’ John Travolta invliegen zodat hij, in de rol van piloot, swingend vanuit de cockpit zwaait naar de dames in de zaal die collectief uit hun dak gaan.

Het is duidelijk dat Oprah, die behalve van Harpo ook eigenaar is van een radiozender, het tijdschrift O en een website, van geen ophouden weet. Wie naar deze uitgebreide serie (28 afleveringen) kijkt, krijgt de indruk dat de maakster maar moeilijk afscheid kan nemen van haar eigen succesvolle formule. Want in feite is Oprah: Behind the Scenes meer van hetzelfde. Ook hier wordt, door het vrouwenteam rondom Oprah, ‘open gepraat over emoties’ en wordt er flink gelachen, gesnikt en geknuffeld. In feite is de serie bedacht om trouwe Oprahfans opnieuw te laten afkicken. Na het dessert, toch nog dat laatste pepermuntje, zeg maar. De vraag is of iedereen dat kan binnenhouden.

‘Oprah: Behind the Scenes’, TLC, elke maandag om 18u30.