Nieuw proces tegen activisten in Bahrein

Een van de veroordeelden is al sinds 8 februari in hongerstaking.

Het proces in Bahrein tegen 21 activisten moet overnieuw worden gedaan. Dat is in hoger beroep besloten. De activisten werden veroordeeld voor hun deelname aan anti-regeringsdemonstraties vorig jaar. Alle getuigen in de zaak zullen opnieuw worden gehoord door een burgerrechtbank.

Acht prominente oppositieleiders werden in juni vorig jaar door een militaire rechtbank tot levenslang veroordeeld, omdat zij ervan werden beschuldigd plannen te hebben voor een staatsgreep. Andere verdachten kregen straffen van twee tot vijftien jaar.

Onder de veroordeelde mannen is Abdulhadi al-Khawaja, die al sinds 8 februari in hongerstaking is en, volgens zijn familie, in kritieke toestand verkeert. Zijn vrouw zegt dat hij zijn hongerstaking, ondanks de nieuwe rechtszaak, zal doorzetten. Ze zei ook dat hij onder dwang intraveneus is gevoed. De regering ontkent dat en zegt dat al-Khawaja heeft ingestemd met de voeding.

De Arabische Lente sloeg in februari vorig jaar over naar de kleine golfstaat Bahrein. Shi’itische Bahreini’s protesteerden op het Parelplein voor democratie. De opstand werd hard neergeslagen. Zeker vijftig mensen kwamen daarbij om het leven. In november beloofde koning Hamad hervormingen, nadat een door hem ingestelde onafhankelijke commissie concludeerde dat bij het neerslaan van de opstand „buitensporig geweld” was gebruikt. Reuters, AP