News Corp heeft het Lagerhuis ‘bewust misleid’

Mediamagnaat Rupert Murdoch is „ongeschikt” om een groot international bedrijf te leiden, en zijn mediaconcern News Corp heeft bewust het Britse parlement misleid over de wijdverbreidheid van het afluisterschandaal.

Dat is de conclusie van de Britse Lagerhuiscommissie voor Media. De commissie hoorde vader en zoon Murdoch vorig jaar over hun aandeel in het afluisterschandaal rond tabloid News of the World. Tijdens een van de zittingen kreeg Rupert Murdoch een taart over zich heen.

De conclusies van de commissie kunnen grote gevolgen hebben voor de rol die de Murdochs spelen in het Britse televisielandschap. Toezichthouder Ofcom onderzoekt naar aanleiding van het afluisterschandaal of zij wel een „geschikte en deugdelijke” zendereigenaar zijn. News International bezit 39,1 procent van de aandelen in satellietzender BSkyB. Nu de Lagerhuiscommissie concludeert dat moederbedrijf News Corp het parlement bewust heeft misleid, komt de zendlicentie van BSkyB in gevaar.

De Lagerhuiscommissie meent verder dat Les Hinton, oud-topman van News International, „medeplichtig” is aan een cover up om het afluisterschandaal te beperken, en dat de oud-hoofdredacteur van News of the World, Colin Myler, en de advocaat van het bedrijf, Tom Crone, het Lagerhuis bewust bepaalde informatie hebben onthouden. James Murdoch vertoonde „een gebrek aan nieuwsgierigheid en bewuste onnozelheid”. De commissie heeft geen macht om verdere stappen te ondernemen. Het rapport wordt aan het hele Lagerhuis voorgelegd, en er zal een motie worden opgesteld waarin de conclusies worden onderstreept.