Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Negentien arrestaties bij betoging anarchisten in Amsterdam

ME'ers vorig jaar november bij de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam. Bij een betoging van anarchisten moest de ME vanavond ook in actie komen. Foto Hollandse Hoogte / Elmer van der Marel

Bij een antikapitalistische en anarchistische demonstratie in Amsterdam zijn vanavond negentien mensen gearresteerd. Zij hielden zich niet aan de voorschriften die burgemeester Eberhard van der Laan had gesteld voor de betoging. Zo droegen demonstranten gezichtsbedekkende kleding, wat verboden was.

Zo’n 150 betogers verzamelden zich rond 19.00 uur op het Mercatorplein in Amsterdam-West, meldt persbureau Novum vanavond. Ze begonnen een mars, toen aanwezige ME’ers zagen dat sommigen capuchons en hoog opgetrokken sjaals droegen. Via de megafoon werden de betogers nogmaals gemeld dat hun gezicht zichtbaar moest zijn. Toen de demonstranten geen gehoor gaven aan de oproep werd ingegrepen. Hierbij vielen enkele klappen. Rond tien uur was de rust wedergekeerd.

“Iedereen mag demonstreren, maar alleen niet met lichaamsbeschermende kleding die een signaal kan zijn dat ze aansturen op een confrontatie”, liet Van der Laan voor aanvang van de betoging weten. Naast bivakmutsen, helmen en andere gezichtsbeddekende kleding waren bijvoorbeeld ook knie- en elleboogbeschermers verboden, evenals met tapijt en hout verstevigde spandoeken die als slag- of steekwapens konden worden gebruikt.

Bij een demonstratie in oktober 2010 tegen het kraakverbod legde hij soortgelijke bijzondere voorwaarden op. Hierbij werd veel geweld gebruikt, vielen gewonden en werd aanzienlijke schade aangericht.