Minister Liesbeth Spies wil het CDA gaan leiden

Liesbeth Spies stelt zich kandidaat voor het leiderschap van het CDA. Als ze de lijsttrekkersverkiezingen wint, is ze de eerste vrouw die de partij gaat leiden.

Demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken) heeft zich vanochtend gemeld als kandidaat en zegt dat ze als leider meer dan alleen „een sluitend huishoudboekje” wil. „Orde op zaken stellen” gaat volgens haar „ook en juist om de manier hoe we met elkaar omgaan”.

Het is voor het eerst dat regeringspartij CDA de 61.000 leden de mogelijkheid geeft een leider te kiezen.

De afgelopen dagen stelden zich ook al fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en onderwijsbestuurder Marcel Wintels kandidaat. Ook het relatief onbekende CDA-lid Harry Wesselink uit Nijmegen doet mee. De nu 46-jarige Spies was acht jaar Kamerlid. Ze was voorstander van de gedoogconstructie met de PVV en werd eind 2010 interim-partijvoorzitter. In die tijd werd het voorzitterschap van de partij via verkiezingen bepaald. In een vanmorgen uitgegeven persbericht wijst Spies op haar ervaring met dit soort partijdemocratie.

Spies verdween na haar interim voorzitterschap voor korte tijd uit de landelijke politiek en werd gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. Een jaar later kwam ze alweer terug als minister om Piet Hein Donner te vervangen toen hij vicepresident van de Raad van State werd.

Het CDA zit al 22 maanden zonder leider en staat er na vier verloren verkiezingen op rij slecht voor. De partij staat in verschillende peilingen al meer dan een jaar vrij constant op 11 à 15 zetels waarmee de christendemocraten de vijfde partij van het land zouden zijn.

Na enige druk van partijleden en afdelingen besloot het partijbestuur vorige week om een lijsttrekkersverkiezing uit te schrijven, een unicum voor het CDA. Aanstaande maandag begint de eerste ronde, inclusief minstens vier debatten tussen de verschillende kandidaten. Na twee weken gaan twee kandidaten door. Op 1 juni moet de partij dan een nieuwe leider hebben die het gezicht voor de verkiezingen van 12 september moet worden.

Spies zegt dat ze „een thuisbasis heeft die rust en energie geeft” en dat ze een „eerlijke, duidelijke en redelijke” campagne wil voeren.

CDA’ers willen vrolijk vooruit: pagina 7