De Internationale Dag van de Arbeid, traditioneel gehouden op 1 mei, was dit jaar meer dan een viering van rechtvaardigheid van de arbeidersklasse. Wereldwijd grepen burgers de dag aan om te demonstreren. De precieze reden daarvoor verschilde per regio, maar onvrede was er overal - of dat nou over de politiek, over het bankwezen of over de bezuinigingen was.
Vooral de crisis heeft veel mensen de straat op gedreven. In veel landen is de werkloosheid hoog en door het bezuinigingsbeleid van veel regeringen belooft de toekomst nauwelijks verbetering. Maar er werd ook gedemonstreerd tegen breder ‘maatschappelijk onrecht’. De betogers van Occupy sloten een verbintenis met hackersgroep Anonymous en riepen de afgelopen weken in een grootscheepse campagne iedereen op te demonstreren:
VolgenYourAnonNews Anonymous To day we don’t go to work, we don’t go to school, we don’t buy anything… we revolt. #M1GS
Europa: protesten tegen harde financiële beleid van regeringen
In Europa was de slechte financiële situatie van veel landen reden om te protesteren. Demonstranten zijn vooral boos over het strikte beleid van regeringen om de begroting op orde te krijgen, waardoor de economie juist in een diepere recessie zou zakken. In Frankrijk en Griekenland vonden de demonstraties plaats vlak voor de verkiezingen dit weekend. Alleen al in Parijs gingen achtenveertigduizend mensen de straat op. Vorig jaar waren dat er nog twaalfduizend. Toch was de toon optimistisch: verwacht wordt dat de socialistische Hollande de verkiezingen zal winnen.
In Madrid gingen tienduizenden mensen de straat op in de regen. De situatie is Spanje is nijpend met een werkloosheidspercentage van maar liefst vierentwintig procent van de bevolking, terwijl er nauwelijks uitzicht is op verbetering. ‘Ik ben hier omdat er geen toekomst is voor jongeren in dit land’, zei een 25-jarige activiste volgens persbureau Reuters.
Ook in den Haag werd gedemonstreerd: tegen de ‘immense kloof tussen politiek en burgers’. Onder de demonstranten waren ook mensen van de Occupy-beweging en Anonymous.
Rusland: zowel protesten van oppositie als Poetin-aanhangers
In Rusland protesteerden honderdduizend regering-aanhangers tegen de oppostie. Daaronder waren president Dmitry Medvedev en Vladimir Poetin zelf ook. Maar ook aanhangers van de oppositie lieten van zich horen. Daaronder was ook de een-na grootste partij van het land, die nog steeds niet tevreden is over het naar verluidt ondemocratische verloop van de afgelopen verkiezingen, en de terugkeer van Poetin naar het Kremlin.
Amerika: demonstraties tegen de verdeling van de macht
De grootste demonstraties vinden plaats in New York. De demonstraties, opgezet door Occupy, richten zich vooral tegen de scheve machtsverhouding - op veel spandoeken staat de bekende Occupy-leus We are getting nothing while the 1 percent is getting everything. Doelwit zijn dan ook vooral de machtigen en de rijken: banken en politici.
Azië: hogere salarissen
In verschillende landen in Azië gingen mensen de straat op om hogere salarissen te eisen. In de Fillipijnse hoofdstad Manilla gingen achtduizend betogers de straat op voor een salarisverhoging van twee euro per dag, maar de president reageerde afwijzend. De demonstranten bestempelden de president als een ‘marionet van de VS en grote bedrijven’.
Bekijk foto’s van de verschillende demonstraties hier.