Markt wacht op nieuwe Franse president

In deze korte beursweek gaat het vooral om de vraag of de groei van de Amerikaanse economie standhoudt en wie Frankrijk gaat leiden?

Renée Postma

Het is een ongebruikelijke beursweek. Nederland was gisteren zo goed als dicht en stortte zich massaal op de informele economie. Vandaag houden de rest van Europa en de Verenigde Staten de beurzen gesloten om de Dag van de Arbeid te vieren.

Intussen turen beleggers naar twee stippen aan de horizon: de banengroei in de Verenigde Staten, en natuurlijk de tweede en beslissende ronde in de Franse presidentsverkiezingen.

Houdt de economische groei in de Verenigde Staten stand? Komt de socialist François Hollande in het Élysée? En wat zullen de gevolgen van een machtswisseling in Parijs zijn voor het penibele evenwicht binnen de eurozone?

De eerste dag van de week bood weinig positiefs. In Amsterdam was door Koninginnedag weinig handel. De AEX verloor 1 procent. Ook de beurzen van Frankfurt, Londen en Madrid schoten in de min, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de ratings van een groep Spaanse banken had verlaagd. Daarnaast drukte de regionale Chicago inkoopmanagersindex de stemming: hij daalde harder dan verwacht naar het laagste niveau in tweeënhalf jaar.

Geen gunstig teken voor de positie van de Amerikaanse economie. Aanstaande vrijdag zal duidelijk worden of deze trend doorzet. Dan worden cijfers bekend voor de banengroei in de Verenigde Staten. Er moeten maandelijks minstens 165.000 banen bijkomen om de groei van de beroepsbevolking te kunnen bijhouden.

In maart viel de banengroei (slechts 120.000 nieuwe arbeidsplaatsen) tegen, wat vragen opriep over de kracht van het economisch herstel in de Verenigde Staten. De werkloosheid is 8,2 procent en dat zal volgens analisten voorlopig nog wel zo blijven. Een daling met 0,1 punt naar 8,1 procent, zou volgens waarnemers wel waarschijnlijk zijn.

Wat de positie van de eurozone is, zal morgen iets duidelijker worden. Dan komen verschillende landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, met gegevens over de industriële bedrijvigheid (inkoopmanagersindex) in april. Blijft de Duitse economische motor op stoom? En, misschien nog belangrijker deze week, kan de Franse president Sarkozy iets positiefs laten zien?

In IPSOS-peilingen die de Franse televisie gisteren presenteerde, loopt Sarkozy zijn achterstand op de socialist Hollande iets in. Sarkozy zou nu op 47 procent van de stemmen staan en Hollande op 53 procent. Morgenavond treffen de twee presidentskandidaten elkaar in een rechtstreeks debat voor de Franse televisie. Een Franse machtswisseling zou directe gevolgen kunnen hebben voor de eurocrisis. Deels omdat de Duitse bondskanselier Merker gewend is zaken te doen met Sarkozy, maar vooral ook omdat Hollande verklaard tegenstander is van ingrijpende hervormingen van de overheidsuitgaven.

Naast al dit macro-economische nieuws zullen beleggers deze week ook een aantal bedrijfsresultaten nauwlettend in de gaten houden.

Vanochtend al bleek dat de oliegigant BP een slecht eerste kwartaal achter de rug heeft. De winst was met 4,9 miljard dollar (3,4 miljard euro) 18 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat werd gedrukt door de schadeclaims die het Britse concern moet betalen na het olielek bij Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, in de zomer van 2010.

BP heeft onlangs een regeling getroffen voor een schadevergoeding van 5,3 miljard euro. BP hoopt met deze schikking, die nog onder de rechter is, een streep te kunnen zetten onder de affaire. Maar de Financial Times schrijft dat er nog nieuwe zaken dreigen met claims ter grootte van tientallen miljarden euro’s.

Vrijdag 4 mei komt Air France-KLM met zijn cijfers over het eerste kwartaal. De koers van de Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf is de afgelopen maanden weggezakt, mede doordat de uitvoering van bezuinigingsplannen moeizaam verloopt.