Manchester City terug aan kop na zege op United

Manchester City fans (R) react after winning their English Premier League soccer match against Manchester United at the Etihad stadium in Manchester, northern England April 30, 2012. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. EDITORIAL USE ONLY. NO USE WITH UNAUTHORIZED AUDIO, VIDEO, DATA, FIXTURE LISTS, CLUB/LEAGUE LOGOS OR ?LIVE? SERVICES. ONLINE IN-MATCH USE LIMITED TO 45 IMAGES, NO VIDEO EMULATION. NO USE IN BETTING, GAMES OR SINGLE CLUB/LEAGUE/PLAYER PUBLICATIONS. REUTERS

Door een 1-0 zege op stadgenoot United is Manchester City na gisteravond de belangrijkste titelkandidaat in de Engelse Premier League. Met nog twee speelronden op het programma hebben beide voetbalclubs evenveel punten, maar heeft City een beduidend beter doelsaldo.

The Citizens wacht wel een zwaarder programma dan United. De koploper moet in de slotfase van de competitie op bezoek bij Newcastle United, dat nog strijdt om een plaats in de Champions League. City speelt ook nog thuis tegen degradatiekandidaat Queens Park Rangers. De enige overgebleven concurrent United speelt eerst thuis tegen middenmoter Swansea City en de laatste (uit)wedstrijd bij middenmoter Sunderland.

De Belgische international Vincent Kompany was gisteravond de grote held in het Etihad Stadium van City. De aanvoerder maakte vlak voor rust met een fraaie kopbal de enige treffer. Zijn Nederlandse ploeggenoot Nigel de Jong mocht ruim een kwartier voor tijd invallen en kreeg vrijwel meteen een gele kaart voor een harde overtreding. United-trainer Alex Ferguson reageerde daarop zijn woede op City-trainer Roberto Mancini af.

De beladen stadsderby kende verder opvallend weinig spannende momenten. Manchester City was weer de betere ploeg, United werd nauwelijks gevaarlijk. Een half jaar geleden was het krachtsverschil nog groter, toen City notabene op Old Trafford met 6-1 won van United. Toch wist de titelhouder – met negentien landskampioenschappen recordhouder in Engeland – de stadgenoot daarna weer in te halen op de ranglijst.

City behaalde in de lange clubhistorie slechts twee titels in Engeland. Het laatste landskampioenschap dateert van 1968, toen City in Manchester maar heel kort kon feestvieren. Een week later won Manchester United namelijk de Europa Cup 1 – de voorganger van de Champions League. Manchester City won in die glorietijd verder een FA Cup, een League Cup en in 1970 de intussen opgeheven Europa Cup voor bekerwinnaars.