Lieverd, we moeten praten...

Liefdesverdriet doet letterlijk pijn. Mensen die gedumpt zijn en naar een foto van hun ex kijken, hebben dezelfde hersenactiviteit als bij fysieke pijn hebben. Dat wilt u niemand aandoen. Het maakt het verbreken van een relatie verdomd lastig.

Uitmaken op een juiste manier vergt lef, maar scheelt daarna een hoop ellende. Een breuk is pijnlijk, daar kunnen we niets aan doen. Maar we kunnen de omstandigheden van de break-up wel zo gunstig mogelijk maken voor beide partijen.

1Wees zeker van uw zaakHet is belangrijk zeker te zijn van uw zaak voordat u begint aan het ongetwijfeld moeilijke gesprek. Weeg de voor- en nadelen af en zorg dat u zeker weet dat u niet verder wilt. Maak voor uzelf op een lijstje wat de redenen zijn voor de breuk. Dit behoedt u niet alleen voor een onherstelbare fout, u staat ook sterker in uw schoenen.

Luistertip: Bob Dylan – It ain’t me babe

2Niet via FacebookGa er rustig voor zitten en doe het face-to-face. Maak het zeker niet uit per telefoon, via sms of nog erger, via Facebook. Dit klinkt vanzelfsprekend maar het komt al te vaak voor. Het lijkt makkelijker, maar leidt onherroepelijk tot onbegrip. En u weet niet in welke situatie de ander zich bevindt wanneer hij/zij het slechte nieuws hoort. De pechvogel blijft achter met allerlei vragen en krijgt geen afsluiting. Daarnaast maken sociale media een breuk tot een publiek schouwspel. Weinig is zo vermakelijk als andermans ellende. Gun anderen dat plezier niet en houd het privé. Tenzij u aspiraties heeft uw eigen ‘real life soap’ te beginnen.

Luistertip: Daft Punk – Face to face

3Trek de pleister er in een keer afBij uitmaken gelden dezelfde regels als bij andere zogenoemde slechtnieuwsgesprekken. Houd geen ellenlange inleiding. Dit is niet alleen tergend voor uw partner, die ongetwijfeld voelt dat er slecht weer op komst is, maar maakt het ook lastig voor uzelf. „Lieverd we moeten praten”, gecombineerd met een ernstige blik zegt vaak al genoeg. Geef kort aan dat u ongelukkig bent en trek de spreekwoordelijke pleister er vervolgens in een keer af.

Luistertip: Queens of the Stone Age – Another love song

4Geef geen hoopDe verleiding kan groot zijn voorzichtige woorden te gebruiken. Pas hiermee op. Als u besloten heeft dat dit het einde is, maak dat dan ook duidelijk. Laat de ernst van de situatie doorklinken in het gesprek. Het achterlaten van onterechte hoop op verzoening maakt het voor uw toekomstige ex alleen maar moeilijker. Tijdens het gesprek zal de ander misschien proberen u over te halen op uw beslissing terug te komen. Maak dan tactvol duidelijk dat uw besluit vaststaat. Langer aanmodderen is voor niemand leuk. Zeg alleen dat u vrienden wilt blijven als u dit echt wilt, niet om de klap te verzachten. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Luistertip: The Supremes - Keep me hanging on

5Zoek afleidingZorg er na de breuk voor dat u afleiding hebt en zoek vrienden of vriendinnen op. Gevoelens van schuld, eenzaamheid en verdriet kunnen ertoe leiden dat u alleen maar in bed wilt liggen of voor de tv hangen. Maar daarvan is nog nooit iemand zich beter gaan voelen. Doe dus iets. Maak een strandwandeling, ga nachtvissen, het maakt niet uit wat. Of ga de kroeg in, want een betere smoes om diep in het glas te kijken is er niet.

Deze tijd biedt ook een kans nieuwe dingen uit te proberen. De beste nummers zijn geschreven onder invloed van liefdesverdriet, dus misschien is dit het moment om eindelijk eens wat te doen met uw artistieke ambities. Voor sommigen werkt het ook zich op het werk te storten. Maar onthoud: het stikt van de vissen in de zee. Hierbij is voorzichtigheid geboden: wees niet te gulzig met uw hengel of visnet. Voordat u het weet, moet u weer een vis terugwerpen.

Luistertip: Gang Starr – Ex girl to the next girl

De rubriek ‘Spoedcursus’ biedthulp bij alledaagse bezighedenen problemen.