Levenslange schorsing na groot voetbalgeweld

Voetbalbond KNVB pakt het geweld op het veld dit seizoen hard aan. Wie zich misdraagt, riskeert vanaf dit seizoen een levenslange schorsing. „Dit beleid gaat zijn vruchten afwerpen.”

De noordelijke amateurwedstrijd Kiel-Windeweer tegen Bareveld (5de klasse G) werd zondag ontsierd door buitensporig geweld. Een voetballer van de thuisclub gaf zijn tegenstander een kopstoot, en deelde en passant ook een klap in het gezicht uit.

Het incident op de velden van het Groningse lintdorp is geen unicum. Elk weekend doen zich langs de amateurvelden geweldsincidenten voor. Alfred Veleke (27) van Zwart-Wit ’63 uit Harderwijk kan er over meepraten. Drie weken geleden werd hij tijdens een wedstrijd tegen DOS Kampen het ziekenhuis ingeslagen. De harde diagnose: twee gebroken oogkassen, een gebroken neus en een gebroken kaak.

De tuchtcommissie van de KNVB was onverbiddelijk en legde hoofdverdachte Walid G. (22) uit Kampen vorige week een levenslang speelverbod op. De bond is helemaal klaar met het excessieve geweld tijdens amateurwedstrijden. „De lieve woordjes en softe campagnes van de afgelopen jaren hebben helaas niet geholpen”, zegt een woordvoerder van de KNVB.

Daarom ging het roer om: voetbaldelinquenten worden sinds begin dit seizoen keihard aangepakt door de bond. De voorzichtige resultaten? In de eerste seizoenshelft werden 37 ploegen uit de competitie gezet en 34 spelers voor het leven geschorst. Nog eens negen spelers kregen een straf van tien jaar en veertig leden een schorsing tussen de twee en tien jaar.

„Een trendbreuk met het verleden”, zegt de woordvoerder van de bond. „Voorheen deelden de tuchtcommissies vrijwel altijd de minimumstraf uit. Met de invoering van de ‘Effectieve Aanpak Excessen’ geldt nu de maximumstraf als standaard. Daarnaast hebben een telefonisch meldpunt ingesteld. Hiermee kunnen we snel in contact treden met slachtoffers en hun waar nodig nazorg bieden.”

Jurist Richard van der Zwan van Voetbaladvocaat.nl merkt dat het aantal tuchtzittingen de afgelopen maanden een vlucht heeft genomen. „Normaal werden zittingen op het bondskantoor gehouden, maar door ruimtegebrek worden nu in het hele land hotelletjes afgehuurd. Ter vergelijking: normaal sta ik vijf cliënten per seizoen bij. De eerste drie maanden van 2012 waren dat er twintig.”

Bij DOS Kampen heerst vooral opluchting na de uitspraak, zegt voorzitter Danny van den Bos. De club kreeg slechts één punt in mindering en een kleine boete. „Daar komen we goed mee weg. De impact op de club is groot. We hebben slachtofferhulp ingeschakeld voor iedereen die de vechtpartij heeft meegemaakt. Er is veel rumoer geweest onder de leden. Het voelde als een begrafenis.”

Karim G . (20), de broer van Walid, is intussen ook geroyeerd als lid van DOS Kampen. Hij kreeg van de tuchtcommissie acht wedstrijden schorsing voor het uitdelen van een klap. Slachtoffer Veleke kreeg eenzelfde straf omdat hij met een zware overtreding het tumult had veroorzaakt. Walid G. wordt verdacht van poging tot doodslag dan wel zware mishandeling. Zijn voorarrest werd vorige week met negentig dagen verlengd.

Van der Zwan denkt niet dat er meer geweld is dan vroeger, wel meer excessen. Hij pleit voor strenger straffen, maar waarschuwt voor de gevolgen van collectieve uitsluiting. „Voetbal zonder incidenten is een utopie. Er zijn altijd randdebielen die het verpesten. Maar een heel team uit competitie te halen, kan grote gevolgen hebben. Het missen van de bar-omzet rond het eerste elftal kan de doodsteek zijn voor een vereniging.”

Na het seizoen wordt de strengere lijn geëvalueerd, stelt de woordvoerder van de KNVB. Mogelijk worden clubs minder snel uit competitie genomen en de straffen meer gericht op het individu. Advocaat Van der Zwan: „Ik ken clubs waar de voorzitter er iedere training op hamert: laat je niet gaan, benadeel ons niet. Dit beleid gaat zijn vruchten afwerpen.”